Δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από το υπουργείο ‘Αμυνας στο Κάιρο για να αποτρέψουν νέες διαδηλώσεις μετά το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό 373 ανθρώπων σε συγκρούσεις στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, λιγότερο από τρεις τρείς εβδομάδες από τις προεδρικές εκλογές.

Ads

Τριακόσιοι άνθρωποι προφυλακίστηκαν σήμερα με απόφαση της στρατιωτικής εισαγγελίας της Αιγύπτου, μετά τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στρατιώτες κοντά στο υπουργείο ‘Αμυνας, στο Κάιρο, αναφέρουν νεώτερες πληροφορίες από στρατιωτική πηγή. Μεταξύ των κρατουμένων είναι εννέα δημοσιογράφοι.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε τον αριθμό και τόνισε ότι είναι πιθανό να γίνουν και νέες συλλήψεις σήμερα.
 
Συνεργεία του δήμου καθάρισαν την περιοχή Αμπασίγια από πέτρες και άλλα αντικείμενα που πέταξαν χθες διαδηλωτές εναντίον του στρατού, ο οποίος απάντησε με δακρυγόνα.

‘Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ξέσπασαν συγκρούσεις κοντά στο υπουργείο όπου είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός χειρίζεται τη διαδικασία ανάληψης της εξουσίας από μια μη στρατιωτική κυβέρνηση. Την Τετάρτη σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι.

Ads

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον 18 δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις, τραυματίσθηκαν ή συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις.

Εξάλλου, η σαουδαραβική πρεσβεία στο Κάιρο ανακοίνωσε ότι ο σαουδάραβας πρεσβευτής, ο οποίος είχε ανακληθεί πριν από μια εβδομάδα εξαιτίας ενός σπάνιου διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στις δυο χώρες, επιστρέφει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής είχε ανακληθεί μετά τις διαδηλώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας με αφορμή τη σύλληψη αιγύπτιου δικηγόρου στη χώρα αυτή.