Ακόμη και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς φαίνεται πως προκάλεσε η εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν personae non gratae 10 πρέσβεις στην Τουρκία μετά τη δήλωση συμπαράστασης τους προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα με  δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας φέρεται να απείλησε ανοιχτά τον Τούρκο πρόεδρο πως θα παραιτηθεί όταν ενημερώθηκε για την απόφασή του.

Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρισκόταν στην Νότια Κορέα το Σάββατο επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο προκειμένου να του αναφέρει ότι αν όντως κηρύξει τους πρέσβεις ανεπιθύμητους, θα εγκατέλειπε το πόστο του στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν ήταν ανένδοτος και ο Τσαβούσογλου του ζήτησε τουλάχιστον να περιμένει λίγο μέχρι να επιστρέψει και εκείνος από την Κορέα στην Άγκυρα για να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Για “Fake news” κάνει λόγο η Άγκυρα

Από τη δική της μεριά, με επιθετικό τρόπο, κάνοντας λόγο για «fake news», που «δηλητηριάζουν τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας», απάντησε η Άγκυρα στο δημοσίευμα.

Ads

Η απάντηση ήρθε μέσω του εκπροσώπου επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε:  «Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε χθες το βράδυ αυτή τη δήθεν είδηση. Εξακολουθείτε, όμως, να επιμένετε σε αυτό το ψέμα. Εάν ο στόχος σας ήταν να ενημερώσετε, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη. Δεν κατασκευάζετε μόνο Fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας».