Διμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπεί τις πλοιοκτήτριες εταιρείας των «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος», μετέβη την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, στο λιμάνι της Χάιφα, προκειμένου να επιθεωρήσει τα πλοία που παραμένουν εκεί από την 31η Μαΐου, μετά την πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού κατά του Στόλου της Ελευθερίας.

Ads

Από την πλευρά τους, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τόσο προς ελληνικό ΥΠΕΞ όσο και προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές, οι διαρκείς υπαναχωρήσεις των οποίων προκαλούν επιφυλάξεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας.

Μετά από συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», οι πραγματογνώμονες επιβιβάστηκαν το πρωΐ της Τρίτης στο πρώτο πλοίο προκειμένου να διενεργήσουν τεχνικό έλεγχο, όπως μεταδίδει το Digital Flotilla.

Οι 2 επιθεωρητές επέστρεψαν από το Ισραήλ την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου και, όπως καταγγέλλεται, η επιθεώρηση έγινε υπό συνθήκες πίεσης από τους Ισραηλινούς. Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους πραγματογνώμονες για κάθε πλοίο ήταν 1,5 έως 2 ώρες.

Ads

Και τα δύο πλοία έχουν υποστεί ζημιές, με το «Ελεύθερη Μεσόγειος» να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση. Ακόμα και μέρος του υλικού της βοήθειας που μετέφερε το πλοίο (οικοδομικά υλικά, φάρμακα) έχει καταστραφεί.