Πρωτοφανή επεισόδια από ακροδεξιούς σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (23/11) στο Δουβλίνο, μετά την επίθεση με μαχαίρι στην πλατεία Πάρνελ κοντά σε σχολείο, κατά την οποία πέντε άτομα τραυματίστηκαν – ανάμεσά τους τρία παιδιά.

Ads

Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα ηλικίας 50 ετών, ο οποίος επίσης νοσηλευόταν για τραυματισμούς, και δήλωσε ότι δεν αναζητεί άλλους υπόπτους.

Ακροδεξιές ομάδες βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την έξαρση της μετανάστευσης στο Δουβλίνο, χωρίς να έχει ανακοινωθεί αν ο δράστης της επίθεσης είναι μετανάστης.

Ο επικεφαλής της ιρλανδικής αστυνομίας, Ντρου Χάρις, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «τρελή συμμορία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία». «Αυτές είναι ντροπιαστικές σκηνές» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Χάρις δήλωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο αναφορικά με το κίνητρο της επίθεσης. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα περίπου 50 ετών, ο οποίος επίσης χρειάστηκε να νοσηλευτεί έχοντας τραυματιστεί.

Ακόμη, οι αρχές επισήμαναν ότι η παραπληροφόρηση και οι ακροδεξιές ομάδες «χούλιγκαν» ευθύνονται για τη βία που ακολούθησε.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας Έλεν Μακέντι μίλησε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTE για τα βίαια επεισόδια, κάνοντας λόγο για μια «σχετικά μικρή ομάδα ανθρώπων» που μοναδικό τους μέλημα είναι να «σπείρουν τον όλεθρο. «Δεν πρόκειται για τη μετανάστευση, δεν πρόκειται για τα μικρά παιδιά που βρίσκονται στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε.