Το αυτοαποκαλούμενο γκρουπ αθεϊστών φοιτητών «Atheist Agenda» από το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο (UTSA), στο πλαίσιο της ετήσιας «εκστρατείας» του με τον τίτλο «Smut for Smut», έδωσε για τρεις μέρες στους φοιτητές περιοδικά πορνό σε αντάλλαγμα οποιουδήποτε θρησκευτικού βιβλίου.

Ads

Σκοπός της «εκστρατείας» σύμφωνα με τους ίδιους δεν ήταν το να σοκάρουν τον κόσμο αλλά να τους «ανοίξουν τα μάτια». Υποστηρίζουν πως η Βίβλος και τα άλλα θρησκευτικά βιβλία έχουν μισογύνικο και σεξιστικό περιεχόμενο τουλάχιστον αντίστοιχο των περιοδικών πορνό.

Κατηγορούν επίσης τα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου πως περιέχουν βία, προωθούν τους θρησκευτικούς πολέμους, συνηγορούν στην κακομεταχείριση των γυναικών και ως εκ τούτου δεν είναι καλύτερα από την πορνογραφία. Η προσπάθειά τους πάντως είχε απήχηση.

«Η ομάδα μας ιδρύθηκε πριν πέντε χρόνια και οργανώνει κάθε χρόνο το «smut for smut». Πάντα πηγαίναμε καλά αλλά η φετινή απήχηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής 42 Βίβλους, δύο κοράνια και αρκετά ακόμα βιβλία», δήλωσε εκπρόσωπος του γκρουπ.

Ads

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ενέργειες της ομάδας έθιξαν τους θρησκευόμενους φοιτητές. Μια ομάδα χριστιανών συγκεντρώθηκε για να διαμαρτυρηθεί για την εκδήλωση ενώ εκπρόσωπος των διαδηλωτών συναντήθηκε με το γκρούπ των αθεϊστών φοιτητών.

«Είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από την Πρώτη Τροποποίηση του (Αμερικανικού) Συντάγματος. Αν οι θρησκευτικές ομάδες μπορούν να βγάζουν έξω τους ιεραποστόλους τους και να μου χτυπούν την πόρτα και να με ξυπνάνε στις 7 το πρωί του Σαββάτου, μπορώ να βάλω κι εγώ έναν τραπέζι έξω από το Πανεπιστήμιο και να μοιράζω ότι θέλω», είπε φοιτητής που ασπάζεται τις απόψεις της ομάδας.

Όπως ήταν αναμενόμενο στα αμερικανικά πανεπιστήμια και όχι μόνο έχει ξεκινήσει μια ατέλειωτη συζήτηση γύρω από το θέμα. Η πλειοψηφία πάντως συμφωνεί πως όσο η εν λόγω ενέργεια δεν είναι παράνομη μπορεί να συνεχιστεί. Ωστόσο μέχρι να αλλάξει κάτι οι φοιτητές θα μπορούν να δίνουν τη Βίβλο και να παίρνουν το… «απαγορευμένο».