Ένας έγκριτος Σύριος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, ο οποίος εξέφραζε ανοιχτά την αντίθεση του στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μέσα από τα ντοκιμαντέρ του για τις θηριωδίες της οργάνωσης, δολοφονήθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι στο Γκαζιαντέπ, της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για τον Νάτζι Τζερφ, ακτιβιστή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηρά».

Ads

Την είδηση έκανε γνωστή η οργάνωση που σε tweet της στον επίσημο λογαριασμό της έγραψε: «ο σκηνοθέτης Νάτζι Τζερφ, πατέρας δύο παιδιών, δολοφονήθηκε στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία».

Ο σκηνοθέτης, που ήταν γνωστός αντικαθεστωτικός, είχε γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ για τη συριακή κρίση. Συνεργαζόταν με τα μέλη της οργάνωσης «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηρά»που από τον Απρίλιο του 2014 καταγράφει κρυφά τις βαρβαρότητες των τζιχαντιστών στην πόλη αυτή, την «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή την περίοδο ο 37χρονος σκηνοθέτης γύριζε ένα ντοκιμαντέρ για τις σφαγές που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Χαλέπι.

Ο Τζερφ δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ έκανε τον περίπατό του στον δρόμο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

image

Τραγική λεπτομέρεια, το γεγονός ότι ο Τζερφ ήταν ένα βήμα πριν από τη μεγάλη φυγή. «Θα πήγαινε αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι, αφού ο ίδιος και η οικογένειά του έλαβαν άσυλο από τη Γαλλία», είπε ένας φίλος στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Σύριοι αντιφρονούντες μπαίνουν στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Στα τέλη Οκτωβρίου οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία του Ιμπραχίμ Αμπντελκαντέρ, ενός νεαρού ακτιβιστή. Ο ίδιος και ένας φίλος του βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι μέσα σε ένα σπίτι στη Σανλιούρφα, στη νότια Τουρκία.

Η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία.