Ζωντανός είναι ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπαμπτσένκο, ο οποίος, όπως είχαν μεταδώσει ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ, είχε δολοφονηθεί το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι του. 

Ads

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για σχέδιο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του δημοσιογράφου, ο οποίος εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε απευθείας από την ουκρανική τηλεόραση το απόγευμα της Τετάρτης, το σχέδιο προετοιμαζόταν επί εβδομάδες.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, Βασίλι Γκρίτσακ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία σκηνοθέτησε τον θάνατο του Μπαμπτσένκο για να πιάσει αυτούς που προσπαθούσαν να τον σκοτώσουν και να ξεσκεπάσουν Ρώσους πράκτορες και πρόσθεσε ότι, το σχέδιο είχε τεθεί σε εφαρμογή εδώ και ένα μήνα. 

Ads

Ο Γκρίτσακ κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι διέταξαν τη δολοφονία του Ρώσου δημοσιογράφου στο Κίεβο, ενώ μίσθωσαν Ουκρανό πολίτη για να εκτελέσει το «συμβόλαιο θανάτου» ύψους 40.000 δολαρίων.

Μία ημέρα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει μια ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ποινική έρευνα για τη δολοφονία.

Ο Μπαμπτσένκο είχε γίνει πολύ επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

Επέκρινε την προσάρτηση της Κριμαίας και είχε δηλώσει την υποστήριξή του προς τους αυτονομιστές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Έφυγε από τη Ρωσία το Φεβρουάριο του 2017, γράφοντας ότι ήταν μια χώρα στην οποία πλέον δεν αισθανόταν ασφαλής. 

Ο Μπαμπτσένκο δήλωσε ότι, το σχέδιο είχε μείνει μυστικό ακόμη και από τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τη σύζυγό του, Olechka, εξηγώντας ότι, δεν είχε άλλη επιλογή. 

Η αντίδραση της Ρωσίας 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, που ανακοίνωσε ότι είναι ευτυχές που ο Μπαμπέντσκο είναι ζωντανός. Η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η η σκηνοθετημένη δολοφονία έγινε για προπαγανδιστικούς λόγους.

Η σκηνοθετημένη δολοφονία του Μπάμπτσενκο προκάλεσε την αντίδραση και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος κατήγγειλε ότι η Ουκρανία διασπείρει «ψευδείς ειδήσεις».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) Κριστόφ Ντελουάρ εξέφρασε «την έντονη αγανάκτησή του όταν ενημερώθηκε ότι για την απάτη των ουκρανικών υπηρεσιών Πληροφοριών η οποία στήθηκε στο πλαίσιο ενός πολέμου ενημέρωσης». «Είναι πάντα επικίνδυνο για τα κράτη να παίζουν με τα γεγονότα και κυρίως στις πλάτες δημοσιογράφων», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου 

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι ανακουφισμένο που ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπάμπτσενκο είναι ζωντανός, όμως πρόσθεσε ότι η κατάσταση γύρω από τη σκηνοθετημένη δολοφονία του είναι περίεργη και δεν αλλάζει την άποψή του ότι η Ουκρανία είναι μια επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους.

«Όλη η ιστορία είναι το λιγότερο περίεργη. Δεν ξέρω αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα σε αυτή την περίπτωση. Δόξα τω Θεώ είναι ζωντανός (…) Αυτό δεν αλλάζει την άποψή μας ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα επικίνδυνη για τους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Γκριτσάκ, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ήθελαν να δολοφονήσουν τον Μπάμπτσενκο, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις δηλώσεις του.

«Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις δηλώσεις του (…) διαφορετικά όλα αυτά θα μοιάζουν με τις ενέργειες των Βρετανών συναδέλφων του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αναφερόμενος προφανώς στην υπόθεση με τη φερόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.