Θύμα δολοφονίας έπεσε νωρίς το πρωί ο υπουργός Θεμάτων Μειονοτήτων του Πακιστάν, Shahbaz Bhatti, όταν άγνωστοι γάζωσαν το αυτοκίνητό του με σφαίρες στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Η δολοφονία του μοναδικού χριστιανού της πακιστανικής κυβέρνησης, καταδίκασε το Βατικανό.

Ads

O 42χρονος πολιτικός οδηγούσε το πρωί με κατεύθυνση την εργασία του, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ και κυριολεκτικά γάζωσαν το αυτοκίνητό του. Μάρτυρας ανέφερε ότι οι τρεις δράστες προσέγγισαν το όχημα, δυο εξ αυτών προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα και να σύρουν έξω τον κ. Bhatti ενώ ο τρίτος άνοιξε πυρ με ένα καλάσνικωφ. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Shifa όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας, Wajid Durrani, ο υπουργός δεν συνοδευόταν από τους φρουρούς του όταν δέχθηκε την επίθεση, παρόλο που του είχε παραχωρηθεί ασφάλεια. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το έγκλημα, ωστόσο σύμφωνα με τις αρχές στο τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν φυλλάδια που αποδίδονται στην Αλ Κάιντα και στο παρακλάδι των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Tehrik-i-Taliban Punjab, στα οποία αναφέρεται πως όποιος αντιτάσσεται στο νόμο περί βλασφημίας, θα εκτελείται.

Ηγετική μορφή του κυβερνώντος Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (PPP), ο μοναδικός χριστιανός στην πακιστανική κυβέρνηση κ. Shahbaz Bhatti είχε δηλωσει τον περασμένο μήνα πως δεχόταν απειλές από ισλαμιστές αντάρτες, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν επρόκειτο να τον αποτρέψουν από τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία περί βλασφημίας που ισχύει στο Πακιστάν.

Ads

Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία του Πακιστανού πολιτικού ως “πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας”.

Ο νόμος κατά της βλασφημίας πυροδότησε ένταση από τον Νοέμβριο στο Πακιστάν, όταν δικαστήριο επέβαλε την θανατική ποινή σε μία χριστιανή, μητέρα τεσσάρων παιδιών. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, σε οποίον έχει προσβάλει το Ισλάμ, επιβάλλεται ποινή θανάτου.

Στις 4 Ιανουαρίου είχε δολοφονηθεί ο κυβερνήτης του Πουντζάμπ Salman Taseer, ο οποίος είχε επίσης τεθεί κατά του επίμαχου νόμου και είχε ζητήσει την χορήγηση χάρης στην 45χρονη μητέρα.