Δολοφονική επίθεση δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ενώ εκφωνούσε ομιλία στην πόλη Νάρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εκλογών για την Άνω Βουλή. 

Ads

Καθώς ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος μίλαγε στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, ακούστηκαν δύο ή τρεις αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί. Σύμφωνα με νεαρή αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης άνοιξε πυρ ενώ βρισκόταν «στα νώτα» του Σίνζο Άμπε. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, κατά την ίδια.

O Άμπε χτυπήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό. Πεσμένος στο έδαφος ήταν ορατή η αιμορραγία στο στήθος. Συνεργάτες του είχαν μαζευτεί πάνω από τον πρώην πρωθυπουργό που κατέρρευσε, με τουλάχιστον έναν να του κάνει μαλάξεις. Οι εικόνες από τη στιγμή της επίθεσης και των όσων ακολούθησαν είναι σοκαριστικές.

Ο 67χρονος Σίνζο Άμπε διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ δεν παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη. Νωρίτερα πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική, την οποία μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, ανέφερε πως «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής». 

Ads

Ούτε η αστυνομία, ούτε η πυροσβεστική ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν επίσημα τις πληροφορίες αυτές όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ποιός είναι ο δράστης

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, μόνιμο κάτοικο της Νάρα, ηλικίας 42 ετών.

Κατά πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Fuji, ο δράστης είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θέλησε να σκοτώσει τον πρώην πρωθυπουργό γιατί ήταν δυσαρεστημένος μαζί του, χωρίς όμως να έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι λόγοι της δυσαρέσκειάς του.