Για δολοφονίες αμάχων κατηγορεί ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Χθες το βράδυ υψηλόβαθμοι απεσταλμένοι του ΟΗΕ ζήτησαν τον τερματισμό των επιθέσεων κατά της Μισράτα, η οποία πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Στο μεταξύ η Γαλλία επιμένει για την ανάγκη χερσαίας επέμβασης στη Λιβύη.

Ads

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη κατηγόρησε με δηλώσεις του τη Δευτέρα σε καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο, τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι, ότι κρύβονται σε νοσοκομεία και πυροβολούν εναντίον των πολιτών από τις στέγες των τζαμιών, στην πόλη της Μισράτα, που παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις του στρατού της Λιβύης.

Η Μισράτα η τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, τελεί εδώ και επτά εβδομάδες υπό ασφυκτικό κλοιό από τις δυνάμεις του Καντάφι. Κατά τη διάρκεια αυτής της πολιορκίας εκατοντάδες έχουν χάσει τη ζωή τους από τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς αλλά και τις μάχες, ενώ όσοι καταφέρνουν να εγκαταλείψουν την πόλη περιγράφουν φρικτές συνθήκες διαβίωσης που έχουν οδηγήσει σε κατάσταση απελπισίας τους εγκλωβισμένους αμάχους.

«Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι, έχουν ακροβολίσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες από τα ιερά τεμένη της πόλης, βρίσκουν καταφύγιο σε νοσοκομεία, κρύβουν εξοπλισμένα στρατιωτικά οχήματα σε σχολεία και εκτός αυτού δεν φορούν τις στολές τους ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντιληπτοί», αποκάλυψε ο υποστράτηγος Τσαρλς Μπουσάρντ στο Καναδικό Δίκτυο Ενημέρωσης.

Ads

Ο Μπουσάρντ, ο οποίος είναι καναδικής καταγωγής χαρακτήρισε την τακτική, που ακολουθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ο Καντάφι, ως «δόλια» και «ανήθικη» και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις ανθρωπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μισράτα. «Ξέρω ότι οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα υπέφεραν πολύ-πολύ περισσότερο και τα θύματα σήμερα θα ήταν χιλιάδες, αν το ΝΑΤΟ δεν είχε παρέμβει», προσέθεσε ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στη Λιβύη.

Επιμένει για χερσαίες επιχειρήσεις η Γαλλία

Για ανάγκη αποστολής Γάλλων κομάντος στη Λιβύη για καλύτερο συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γαλλίας, Άξελ Πονιατόφσκι, εκτιμώντας παράλληλα πως σε αντίθετη περίπτωση οι Νατοϊκές επιδρομές δεν πρόκειται να φέρουν αποτελέσματα.

«Η εφαρμογή του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδείχθηκε ανεπαρκές στο εντοπίζει στόχους που είναι κινούμενοι και δύσκολο να εντοπιστούν» τόνισε ο Πονιατόφσκι και επισήμανε ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσουν από αέρος τις κανταφικές δυνάμεις από αυτές των ανταρτών.

«Χωρίς πληροφορίες από το πεδίο των μαχών τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είναι τυφλά και αυξάνεται ο κίνδυνος να εμπλακούν σε φίλια πυρά» είπε ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι αυτοκινητοπομπές των ανταρτών χτυπήθηκαν από φίλια πυρά του ΝΑΤΟ τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι οι ειδικές δυνάμεις, σε περίπτωση που αναπτυχθούν στο έδαφος της Λιβύης, θα έχουν περιορισμένο ρόλο στο να καθοδηγούν τα Νατοϊκά αεροσκάφη προκειμένου να χτυπούν εχθρικούς στόχους και σε καμία περίπτωση ο ρόλος του δεν θα αντιβαίνει όσα ορίζει το ψήφισμα του ΟΗΕ.