O στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν γραμματέας σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πετρούσεφ, ήταν αυτός που σχεδίασε και υλοποίησε -με την έγκριση του Ρώσου προέδρου- τη δολοφονία του επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ads

Έχοντας διατελέσει επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο Πατρούσεφ είχε προειδοποιήσει έγκαιρατον Πούτιν ότι η εξάρτηση από τον Πριγκόζιν στον πόλεμο στην Ουκρανία του δίνει μεγάλη πολιτική και στρατιωτική επιρροή, με την οποία απειλεί ολοένα και περισσότερο το Κρεμλίνο.

Και όταν αυτό κατέληξε στη στρατιωτική ανταρσία στα τέλη Ιουνίου, με την πορεία των μαχητών της Wagner προς τη Μόσχα, ο Πατρούσεφ παρενέβη για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη αμφισβήτηση ως τώρα της κυριαρχίας του Πούτιν, βλέποντας επίσης την ευκαιρία να εξαλείψει οριστικά τον Πριγκόζιν.

Η WSJ, που κάνει μία εκτενή αναφορά στην καριέρα του Πατρούσεφ και στους δεσμούς του από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με τον Πούτιν, ο οποίος τον είχε προτείνει ως διάδοχό του στη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών (FSB), τον χαρακτηρίζει ως το ισχυρότερο στέλεχος της γραφειοκρατίας διατηρεί τον Ρώσο πρόεδρο στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

Ads

Σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα το προφίλ του Πατρούσεφ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, ενώ ο γιος του – Ντιμίτρι, πρώην τραπεζίτης, διορίστηκε υπουργός Γεωργίας, με ορισμένους να τον χαρακτηρίζουν πιθανό διάδοχο του Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στις θεωρίες συνωμοσίας που συνηθίζει να επικαλείται σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο Πατρούσεφ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά όταν νωρίτερα αυτό το έτος είπε στην Izvestia ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταλάβουν την Ρωσία επειδή… οι ίδιες θα καταστούν ακατοίκητες λόγω μίας μαζικής έκρηξης ηφαιστείου στο Γουαϊόμινγκ που θα λάβει χώρα σύντομα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πατρούσεφ είχε ξεκινήσει να προειδοποιεί τον Πούτιν για τον Πριγκόζιν από το καλοκαίρι του 2022, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί καθώς οι μισθοφόροι της Βάγκνερ σημείωναν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.

Κάτι που άλλαξε όταν ο Πριγκόζιν απευθύνθηκε έντονα στον Πούτιν τον Οκτώβριο πέρυσι ζητώντας πυρομαχικά και όπλα, με τον Πατρούσεφ να τονίζει στον Ρώσο πρόεδρο ότι ο επικεφαλής της Wagner έχει γίνει επικίνδυνος και δεν σέβεται πλέον το Κρεμλίνο. Η επιρροή του Πατρούσεφ επικράτησε με τον Πούτιν να σταματά στη συνέχεια να απαντά στα τηλεφωνήματα του Πριγκόζιν.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν όταν ο επικεφαλής της Wagner πραγματοποίησε την «ανταρσία» στις 23 του Ιούνη, οδηγώντας του 25.000 άντρες του στην νότια πόλη του Ροστόφ-ον-ντον και ακολούθως σε πορεία προς την Μόσχα.

Σύμφωνα με την WSJ ο Πατρούσεφ ήταν εκείνος που ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επίλυση της κατάστασης, κάτι που έγινε τελικά με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξαντρ Λουκασένκο.

Πρώην σταθμάρχης της CIA λέει στην αμερικανική εφημερίδα ότι αυτό που είχε διαφανεί αρχικά ήταν η πρόθεση του Πούτιν να έχει ελεύθερο αλλά υπό στενή παρακολούθηση τον Πριγκόζιν, προκειμένου να συνεχίσει να αναζητά τι είχε συμβεί και να βρει πιθανούς συνεργούς του στην ανταρσία.

Ωστόσο, τον Αύγουστο ο Πατρούσεφ έδωσε εντολή στους βοηθούς του να προχωρήσουν το σχεδιασμό της εξόντωσης του Πριγκόζιν. Σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών, ο Πούτιν είδε αργότερα τα σχέδια και δεν έφερε αντίρρηση.

Έτσι, κάποιες εβδομάδες αργότερα, όταν οι ελεγκτές επιθεωρούσαν το αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Πριγκόζιν μία μικρή βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από ένα φτερό, η οποία εξερράγη στη διάρκεια της πτήσης οδηγώντας στον θάνατο τον επικεφαλής της ομάδας Wagner.

«Μυθοπλασίες» απαντά το Κρεμλίνο

Από την πρώτη στιγμή, η Μόσχα αρνείται τη συμμετοχή της στην έκρηξη του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν στις 23 Αυγούστου, με τον ίδιο τον Πούτιν να έχει κάνει την υπόθεση ότι κάποια χειροβομβίδα εξερράγη κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είδε το δημοσίευμα αλλά δεν θα το σχολιάσει, πριν προσθέσει:

«Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, η Wall Street Journal αρέσκεται πολύ στην παραγωγή μυθοπλασιών».