Την ώρα που  οι περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ συγκλονίζονται για έβδομη συναπτή μέρα από οργισμένες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει διατεθειμένη να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Ads

Έτσι, μια μόλις μέρα μετά την επίθεση του Αμερικάνου προέδρου και των «Antifa», το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε διώξεις εις βάρος του κινήματος  ως τρομοκρατικής οργάνωσης που λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε  ότι διέταξε να αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας «εγχώρια τρομοκρατία» τα επεισόδια των τελευταίων ημερών και «ντροπή» τις ταραχές της Κυριακής στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

Ads

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», υποστήριξε ο Αμερικάνος πρόεδρος.

Εκτεταμένη καταστολή σε πολλές πολιτείες, απαγόρρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη

Καθώς ο Τραμπ επέμενε ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, έξω από το κτίριο γινόταν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο, ενώ  στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε χαμηλά για να διαλύσει το πλήθος. Παράλληλα, αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν δεκάδες χιλιάδες -κυρίως ειρηνικούς- διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λούιβιλ αποπέμφθηκε και δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε αργία, μετά τη δολοφονία Αφροαμερικάνου ιδιοκτήτη εστιατορίου. Μάλιστα τα δεδομένα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν οι αρχές ενημερώθηκαν πως στελέχη της αστυνομίας έκαναν χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων χωρίς να έχουν ενεργοποιήσει τις κάμερες που φορούν για να υπάρχει καταγραφή των γεγονότων, διευκρίνισε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Είχαμε μια φρικτή τραγωδία χθες βράδυ στη συμβολή της 26ης [οδού] και της Μπρόντγουεϊ», είπε ο Φίσερ. «Χάσαμε έναν υπέροχο πολίτη, που ονομαζόταν Ντέιβιντ Μάκατι», πρόσθεσε.
Ο θάνατος του Μάκατι, ιδιοκτήτη του εστιατορίου YaYa’s BBQ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου πυροβόλησαν οι αστυνομικοί, είναι η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση στην οποία τα στελέχη της αστυνομίας δεν ενεργοποίησαν τις κάμερες που φορούν σε συμβάν με χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων με συνέπεια θάνατο μέλους φυλετικής μειονότητας στη Λούιβιλ.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στο Όστιν του Τέξας άλλος ένας Αφροαμερικανός είναι σε κρίσιμη κατάσταση  από πυρά της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών.

Στη Φιλαδέλφεια, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών εναντίον διαδηλωτών, ενώ μαζικές συλλήψεις έγιναν στο Όκλαντ .

Στη Νέα Υόρκη, αντιδράσεις προκαλεί βίντεο που εμφανίζει περιπολικά της αστυνομίας του Μπρόυκλιν να αναπτύσσουν ταχύτητα, χτυπώντας διαδηλωτές, ως απάντηση στη ρίξη αντικειμένων, δημοσιεύτηκε στα social media, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο,  να βρίσκει το γεγονός «προβληματικό» αλλά να προσθέτει ότι «δεν θα είχε συμβεί, αν οι διαδηλωτές είχαν φύγει».

Χθες το βράδυ ο ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, για περισσότερες ώρες, υποστηρίζοντας πως έτσι μόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί η εικόνα χάους και λεηλασιών στην αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Τέλος, η αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι “δεν είναι απειλούν τη ζωή τους”, ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Ιατροδικαστική έκθεση: Σε «ανθρωποκτονία» οφειλόταν ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Την ίδια ώρα, για ανθρωποκτονία κάνει λόγο η έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» εξαιτίας της πίεσης που ασκήθηκε στην πλάτη και στον λαιμό του.

Η έκθεση κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου».

Η δημοσιοποίησή της ακολούθησε την ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένεια του Φλόιντ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Τα ευρήματα τόσο των ανεξάρτητων γιατρών όσο και του ιατροδικαστή έρχονται σε αντίθεση με τα προκαταρκτικά ευρήματα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, κατά τα οποία ο Φλόιντ πέθανε από έναν συνδυασμό παραγόντων, της πίεσης που ασκήθηκε στο σώμα του όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, της ενδεχόμενης χρήσης ουσιών και κάποιας υποκείμενης πάθησης, χωρίς να αναφέρεται πουθενά ο όρος ασφυξία.

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει πάντως πως ο Φλόιντ είχε πάρει ποσότητα φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς, ότι έκανε πρόσφατα χρήση αμφεταμινών, ότι είχε αρτηριοσκλήρωση και αρτηριακή υπέρταση.