Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σάαντ Χαρίρι δήλωσε ότι διέπραξε “σφάλμα” όταν κατηγόρησε τη Συρία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πατέρα του, Ραφίκ Χαρίρι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Α-Σαρκ Αλ -Αουσατ.

Ads

«Κάποια στιγμή διαπράξαμε σφάλματα. Κατηγορήσαμε τη Συρία ότι δολοφόνησε τον μάρτυρα πρωθυπουργό. Επρόκειτο για μια πολιτική κατηγορία και αυτή η πολιτική κατηγορία δεν βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Σάαντ Χαρίρι.

«Υπάρχει ένα δικαστήριο που εκτελεί το έργο του και, από την πλευρά μας, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα γεγονότα», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο που έχει επιφορτισθεί με τις έρευνες για τη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και συστάθηκε το 2007 βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ραφίκ Χαρίρι, πρωθυπουργός του Λιβάνου και πολέμιος της ηγεμονίας της Δαμασκού στον Λίβανο, σκοτώθηκε μαζί με 22 ακόμη ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης με παγιδευμένο φορτηγό στη Βηρυτό στις 14 Φεβρουαρίου 2005.

Ads

Την εποχή εκείνη, ο Σάαντ Χαρίρι και οι σύμμαχοί του κατηγόρησαν το καθεστώς της Συρίας, η οποία ασκούσε τότε ισχυρή επιρροή στον Λίβανο, ότι βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία, πράγμα που η Δαμασκός είχε αρνηθεί.

Δύο μήνες μετά τη δολοφονία, η οποία βύθισε σε οξεία πολιτική κρίση τον Λίβανο και υπό την πίεση της λιβανικής αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας, η Συρία αναγκάσθηκε να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τον Λίβανο έπειτα από παρουσία τριών δεκαετιών.

Ο Σάαντ Χαρίρι εμφανίσθηκε στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου μετά τη δολοφονία του πατέρα του και δεν είχε ποτέ επίσημες επαφές με τη συριακή ηγεσία πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησής του στο τέλος του 2009. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει πέντε επισκέψεις στη Συρία, ενώ ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ επισκέφθηκε μία φορά τον Λίβανο.