Οδύνη και οργή είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου το βράδυ του Σαββάτου έγινε η επίθεση αυτοκτονίας σε γαμήλιο γλέντι, που κόστισε τη ζωή σε 51 ανθρώπους. 

Ads

Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν βυθιστεί στο πένθος, παράλληλα όμως διάχυτη είναι η οργή ενάντια στον Ερντογάν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τον κατηγορούν ότι δεν προστάτευσε την κουρδική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας των θυμάτων -όσων ήταν δυνατόν να αναγνωριστούν– εκτοξεύτηκαν μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρακολουθούσαν από σχετική απόσταση, ενώ το σύνθημα «Ντροπή σου, Ερντογάν» και «Δολοφόνε Ερντογάν» ακουγόταν ρυθμικά, αφού η κοινότητα κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν την προστάτευσε, παρόλο που το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει τους Κούρδους.

Τοπικός αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος AKP που ήθελε να παραστεί στις κηδείες εμποδίστηκε από το εξαγριωμένο πλήθος.

image

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ερντογάν: Μεταξύ 12 και 14 ετών ο καμικάζι της επίθεσης

• Τουρκία: Στους 50 οι νεκροί από την επίθεση καμικάζι [ΒΙΝΤΕΟ]

Με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε την κυβέρνηση για παθητικότητα. «Με τα χρόνια, βήμα με βήμα, το Γκαζίαντεπ μετατράπηκε σε καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους. Εδώ και καιρό, οι κάτοικοι της επαρχίας αυτής έχουν πει ότι το Ισλαμικό Κράτος εντείνει την παρουσία του εκεί» τονίζεται στην ανακοίνωση.

image

image

image

image

image

«Μετά τη σφαγή του Οκτωβρίου (σ.σ. τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στις 10 Οκτωβρίου 2015 σε μια φιλοκουρδική διαδήλωση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι) ξέραμε ότι σχεδιαζόταν μια επίθεση σε έναν κουρδικό γάμο. Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις, η πολιτική εξουσία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσει αυτά τα σχέδια» συνεχίζει το HDP.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε ανακοίνωσή του, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως δεν υπάρχει «καμιά διαφορά» ανάμεσα στον εξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, «πιθανό αυτουργό της επίθεσης στο Γκαζιάντεπ».