Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές ένωσαν τις φωνές τους με την οικογένεια του ισραηλινού αιχμάλωτου –από μαχητές της Χαμάς- στρατιώτη Gilad Shalit, σε μία πορεία που θα διαρκέσει 12 μέρες και ξεκίνησε από την γενέτειρα του Mitzpeh Hila για να καταλήξει στην Ιερουσαλήμ, με αίτημα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς. Η Χαμάς ζητά την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων που εδώ και χρόνια κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές με αμφίβολο κατηγορητήριο, ενώ το Ισραήλ, που μετά τη σύλληψη Shalit επέβαλε το εμπάρκο στη Λωρίδα της Γάζας, θέτει την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις περί άρσης του.

Ads

Ο Gilad Shalit συνελήφθη το 2006 από μαχητές της Χαμάς στα ισραηλο-παλαιστινιακά σύνορα, κι έκτοτε κρατείται αιχμάλωτος χωρίς κανένας από την οικογένεια του ή από κάποιον Διεθνή οργανισμό να καταφέρει να έρθει σε επαφή μαζί του. Η οικογένεια του που πρωτοστατεί σε αυτή τη μεγάλη και πολυήμερη διαδήλωση που ξεκίνησε χθες στο Ισραήλ, δηλώνει αποφασισμένη να κατασκηνώσει έξω από την οικία του πρωθυπουργού της χώρας Benjamin Netanyahu, έως ότου ο 23χρονος πια γιος τους επιστρέψει σπίτι του.

Ο Netanyahu ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιο που συνεδρίασε για το θέμα να κρατήσει «αυστηρή στάση» απέναντι στην αναμενόμενη δημόσια πίεση που θα προσπαθήσει να ασκήσει η πορεία, με την πεποίθηση ότι μια σκληρότερη στάση απέναντι στην ισραηλινή κοινή γνώμη θα υποχρεώσει τη Χαμάς να ρίξει τις απαιτήσεις της, όσον αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων.

Έτσι, από ότι φαίνεται η δωδεκαήμερη πορεία, η οποία παρεπιπτώντως συμπίπτει με τη συμπλήρωση 4 χρόνων από την σύλληψη του Shalit, δεν πρόκειται να κάμψει την αδιάλλακτη ισραηλινή κυβέρνηση να προσφέρει μια πιο «γενναιόδωρη» συνθήκη για την ανταλλαγή κρατουμένων Παλαιστίνιων μαχητών με τη Χαμάς.

Ads

Παρόλ’αυτά η πορεία φαίνεται πως θα κάμψει τη συλλογικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισραήλ, καθώς ήδη οι υπουργοί Eli Yishai και Yaakov Margi του Shas καθώς και ο Michael Eitan του Likud ανακοίνωσαν πως προτίθενται να λάβουν μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας, για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στο θέμα.

Φίλοι και συγγενείς του αιχμάλωτου στρατιώτη, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής έξω από το σπίτι του φορώντας λευκά ρούχα και κίτρινες κορδέλες, από όπου μαζί με τους γονείς του Noam και Aviva Shalit , καθώς και με τον μεγάλο αδελφό του Yoel, ξεκίνησαν το μακρύ δρόμο προς την Ιερουσαλήμ. Πρίν την έναρξη της πορείας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Noam Shalit και προσπαθώντας να αποτρέψει τον αντίκτυπο της, στην κρίσιμη αυτή περίοδο που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει χαλάρωση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα χωρίς να την έχει μέχρι στιγμής συγκεκριμενοποιήσει, κάλεσε την οικογένεια του στρατιώτη στο σπίτι του στο τέλος της πορείας ώστε να έχουν συνομιλίες. Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ για να επιτύχει την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη, χωρίς ωστόσο να δείχνει διατεθειμένος να ικανοποιήσει τα αιτήματα της παλαιστινιακής πλευράς.

Ο πατέρας του Shalit, κατά την ομιλία του πριν την έναρξη της πορείας έκανε λόγο για την αδιαφορία και την αδιαλλαξία που η ισραηλινή πλευρά έχιε επιδείξει ως προς το ζήτημα του γιου του και χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ως «μια συζήτηση σάρκας και αίματος που από διάλογο περί αξιών και ηθικής έχει καταλήξει σε παζάρι».

Η Τουρκία απαιτεί συγγνώμη για την επίθεση στο Mavi Marmara

Την ίδια στιγμή, μια επίσημη «συγγνώμη» για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην ανθρωπιστική νηοπομπή του «Στόλου της Ελευθερίας», και ιδιαίτερα στο πλοίο του Mavi Marmara στο οποίο έχασαν τη ζωή του 9 Τούρκοι ακτιβιστές, ζήτησε από το βήμα της Συνόδου Κορυφής των G20 ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Απαιτήσεις της Άγκυρας σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό είναι η επίσημη συγγνώμη, η σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος η πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

«Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι σημείωσε πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση «θετική» ως προς τις τουρκικές θέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, κατά την οποία του εξέφρασε την επιμονή του για άρση του ισραηλινού εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ για την σπάνιότητα τροφίμων αγαθών, φαρμάκων και κατασκευαστικών υλικών στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση εναντίον του Στόλου της Ελευθερίας εκδηλώθηκε σε διεθνή ύδατα, τονίζοντας πως «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ». Αναφερόμενος δε στην ισραηλινή προπαγάνδα περί επίθεσης των ακτιβιστών εναντίον του ισραηλινού στρατού, είπε χαρακτηριστικά: «Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν».

Παράλληλα, η Άγκυρα περιορίζει περαιτέρω τη συνεργασία της με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία, αποφασίζοντας πρόσφατα να απαγορεύσει σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό αεροσκάφος να διασχίσει τον εναέριο χώρο της. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δεν επετράπη σε ένα ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος, που μετέφερε ένα μεγάλο αριθμό αξιωματούχων προς την Πολωνία για μία επίσκεψη, να πετάξει πάνω από την Τουρκία και αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία.

Η Τουρκία δεν επέτρεψε επίσης σε ισραηλινούς πιλότους να λάβουν μέρος σε μία πολυεθνή στρατιωτική άσκηση τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί.

Ματαιώθηκε η ιρανική αποστολή στη Γάζα

Η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε τα σχέδια για την αποστολή πλοίου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι δε δόθηκε άδεια για τον πλου του μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η Αίγυπτος ωστόσο από την πλευρά της υποστήριξε ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα για το διάπλου ιρανικών πλοίων προς τη Γάζα.

Το πλοίο επρόκειτο ν΄αποπλεύσει από το ιρανικό πλοίο Μπαντάρ Αμπάς τις τελευταίες ημέρες σε ένδειξη υποστήριξης του Ιράν των προσπαθειών παραβίασης του αποκλεισμού από το Ισραήλ της Λωρίδας της Γάζας. «Δεν διαμηνύσαμε στην ιρανική πλευρά ότι δεν επιτρέπουμε τον διάπλου της Διώρυγας του Σουέζ από ιρανικά πλοία και την ίδια στιγμή δε λάβαμε κανένα σχετικό αίτημα από ναυτιλιακούς πράκτορες ή από τις ιρανικές αρχές», ήταν η ανακοίνωση της διοίκησης της διώρυγας του Σουέζ.