Με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία, συνολικά 12 ευρωπαϊκές χώρες -Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ολλανδία- αναμένεται να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα που είχε προτείνει ο Όλαφ Σολτς στην Πράγα στις 29 Αυγούστου, όπου επικαλέστηκε την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της αεράμυνας.

Ads

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ενσωματώσει ένα συνονθύλευμα ευρωπαϊκών αμυντικών συστημάτων σε μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική λύση.

Η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας είχε ιδιαίτερη απήχηση στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες ανησυχούν για τις απειλές του Πούτιν σχετικά με την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Ο Όλαφ Σολτς δεν κέρδισε μόνο την υποστήριξη πολλών ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των φιλελεύθερων και ιστορικά αντιμιλιταριστών πράσινων εταίρων του στον συνασπισμό.

Η κοινή δήλωση προθέσεων πρόκειται να υπογραφεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (12-13 Οκτωβρίου 2022) στην έδρα του οργανισμού στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.

Ads

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης από διάφορες χώρες, η ευρωπαϊκή ασπίδα Skyshield λέγεται ότι θα είναι εξοπλισμένη με το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων Arrow 3, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το Ισραήλ.

Το Arrow 3 είναι ένας αντιβαλλιστικός πύραυλος ικανός να αναχαιτίζει βλήματα μεγάλης εμβέλειας και στη συνέχεια να τα εξουδετερώνει από ασφαλή απόσταση. Η τοποθέτηση των εν λόγω αντιπυραυλικών συστοιχιών σε διάφορα κράτη θα μπορούσε δυνητικά να επιτρέψει μια πιο ολοκληρωμένη και οικονομικά αποδοτική άμυνα του ευρωπαϊκού ουρανού.

Σημειώνεται πάντως πως δύο κρίσιμα ευρωπαϊκά κράτη απέρριψαν την προσφορά του Σολτς: Η Πολωνία και η Γαλλία. Η πρώτη επιθυμεί να δημιουργήσει το δικό της σύστημα αεράμυνας αντί να συμμετάσχει στο σχέδιο, ενώ η Γαλλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αποτρεπτική επίδραση του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου αντί να επιλέξει συμβατικά αντιβαλλιστικά συστήματα.