Την εκτίμηση ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν απειλούν την ενότητα της Ευρωζώνης, αν και είναι αρκετά σοβαρά έκανε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν , σε συνέβτευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.

Ads

Όπως είπε ο Στρος-Καν, αναφερόμενος στο ελληνικό έλλειμμα «πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα, δεν πιστεύω, όμως, ότι αυτό θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρωζώνης», και εκτίμησε ότι η ζώνη του ευρώ θα αντέξει τις αναταράξεις που έχουν προκληθεί από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι κάλεσαν την Ελλάδα, μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin -στα οποία και παρουσιάστηκε το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας- να αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για τον περιορισμό του υπέρογκου δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Στο μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Σταρκ δήλωσε πως δεν θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Ads

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και πολιτική βούληση», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Μεταρρυθμίσεις και πολιτική βούληση ζητά το ΔΝΤ

Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Χονγκ Κονγκ, ο διευθυντής του ΔΝΤ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα, ώστε να μην επαναληφθεί η πρόσφατη οικονομική κρίση.

«Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά… Η ανησυχία μου είναι πως σε έξι ή δώδεκα μήνες, όλος ο κόσμος θα επαναλάβει τις δραστηριότητές του όπως πριν και θα έχει ξεχάσει τα μαθήματα που πήρε από την οικονομική κρίση», προειδοποίησε ο Στρος-Καν.

Ο Γάλλος πρώην υπουργός απέκλεισε τον κίνδυνο να υπάρξει και νέα παγκόσμια ύφεση, αλλά υπογράμμισε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αργός και άνισος με την περιοχή της Ασίας να ανακάμπτει γρηγορότερα από τον υπόλοιπο πλανήτη.