Οι κυβερνήσεις στην Ανατολική Ευρώπη πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων, προκειμένου να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες τους ή σε αντίθετη περίπτωση διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις, όπως αυτήν που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, επισημαίνει αναφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την περιοχή.

Ads

«Χρειάζεται καλύτερη εποπτεία των τραπεζών»

Οι κυβερνήσεις της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να βελτιώσουν την τραπεζική εποπτεία και να προχωρήσουν στη μείωση των δαπανών για την πρόληψη έτερης πιστωτικής κρίσης, καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώνει επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανεμφάνιση πιστωτικής κρίσης», δήλωσε χθες ο Bas Bakker, επικεφαλής του τμήματος Emerging Europe του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στη Βιέννη. “Οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη κρίση στα προ της ύφεσης χρόνια είναι αυτές που σήμερα σημειώνουν την πιο αργή ανάκαμψη», είπε.

Ads

Οι πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πιο βαθιά ύφεσή τους από τη μετάβαση στις πρακτικές της ελεύθερης αγοράς πριν από δύο δεκαετίες. Η φθηνή πίστωση βοήθησε κατά 5% ετησίως στην ανάπτυξή τους. Μέχρι τον Αύγουστο του 2010, το ΔΝΤ είχε παράσχει 70.7 δισ. δολάρια δανείων στην περιοχή, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο αποδέκτη «πακέτων σωτηρίας».

Πολιτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη από πιστωτικές φούσκες είναι η καλύτερη εποπτεία των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου από τις χώρες των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε αυτές, ο περιορισμός στα δάνεια σε ξένα νομίσματα, η μείωση των κρατικών δαπανών κατά τις ευνοϊκές εποχές και μακροοικονομικές πολιτικές που επιτρέπουν στα επιτόκια να παραμείνουν χαμηλά, είπε ο Bakker.

Η οικονομική ανάπτυξη σε όλη την περιοχή θα έπρεπε να έχει έναν μέσο όρο της τάξης του 3,9% αυτό το έτος και 3,8% το 2011, αφού το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 6% το 2009, σημειώνει το ΔΝΤ. Η οικονομία σε Ρουμανία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Λετονία θα συρρικνωθεί το τρέχον έτος, ενώ η Βουλγαρία θα παραμείνει στάσιμη. Όλες οι χώρες θα επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Ρουμανία

Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται σήμερα στο Βουκουρέστι προκειμένου να εξετάσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης της χώρας εξετάζεται κυρίως η πορεία του προϋπολογισμού για το 2010, ο συνταξιοδοτικός νόμος και ο νόμος ενοποίησης του συστήματος δαπανών και καταβολής μισθών στο Δημόσιο.

Η Ρουμανία έχει δανειστεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ποσό των 11,27 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος του δανειοδοτικού πακέτου ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, με τη δανειοδοτική συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 4 Μαΐου του 2009.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Bloomberg