Οι ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ, αφήνοντας να εννοηθεί πως πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετα μέτρα στη χώρα.

Ads

«Υπάρχουν όρια στον πόνο που οι οικονομίες μπορούν ή πρέπει να αντέξουν και έτσι ώστε σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις συστήνουμε διευθέτηση χρέους (debt re-profiling) ή μείωση του χρέους, κάτι που απαιτεί οι πιστωτές να αναλάβουν μέρος του κόστους της προσαρμογής. Αυτή είναι η προσέγγιση που συστήνουμε την τρέχουσα περίοδο για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, τη στιγμή που εταίροι και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το βάθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ σημείωσε πως πλέον η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα» των διαπραγματεύσεων και αυτό αφορά ανεξαιρέτως όλους τους εταίρους.

Παράλληλα όταν ρωτήθηκε για την τρέχουσα εφαρμογή του προγράμματος, διευκρίνισε πως το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και πως αυτές γίνονται μεταξύ των Ευρωπαίων και της Ελλάδας.

Ads

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, στη έδρα του ΔΝΤ, με τα σημερινά δεδομένα ο οργανισμός δεν μπορεί ακόμα να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδοτικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως «η σχετική απόφαση θα τεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος του έτους».

Σημείωσε επίσης πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται έως το τέλος του Μνημονίου. Η ανακοίνωση του Eurogroup προβλέπει ότι έως το 2018 θα εφαρμοστούν κάποιες περιορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος, και οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα ληφθούν μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Τα σχόλια Μάρεϊ έρχονται λίγες ημέρες αφότου αξιωματούχος του Ταμείου κάλεσε τους εταίρους να ποσοτικοποιήσουν άμεσα τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που δέχτηκε να μελετήσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος, μέτρα που περιλαμβάνουν την επιμήκυνση των ευρωπαϊκών δανείων στήριξης και την παράταση των περιόδων χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.