Με τη Μεγάλη Ύφεση του 1930 συνέκρινε τις οικονομικές και – κατ’ επέκταση – κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Η πανδημία που σαρώνει τον κόσμο, θα μετατρέψει την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως σε «έντονα αρνητική» το 2020, προκαλώντας την χειρότερη ύφεση από την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ μια μικρή ανάκαμψη αναμένεται το 2021, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ads

Η ίδια παρουσίασε μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα για την οικονομική και κοινωνική επίδραση του κορονοϊού σε σχέση με πριν από λίγες εβδομάδες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις είχαν ήδη αναλάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας 8 τρισ. δολαρίων, αλλά πιθανότατα θα χρειαζόταν περισσότερα.

Δήλωσε ότι η κρίση θα πλήξει τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερο από όλες, οι οποίες στη συνέχεια θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολαρίων σε ξένη βοήθεια.

«Μόλις πριν από τρεις μήνες, αναμέναμε θετική αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε περισσότερες από 160 χώρες μέλη το 2020», ανέφερε σε δηλώσεις της εν όψει της συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Ads

«Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει αλλάξει. Τώρα προβλέπουμε ότι περισσότερες από 170 χώρες θα βιώσουν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος το 2020».

Εάν η πανδημία υποχωρήσει στο β΄ μισό του έτους, το ΔΝΤ αναμένει μερική ανάκαμψη το 2021, τόνισε η Γκεοργκίεβα, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει χειρότερη.

«Δηλώνω ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για τις προοπτικές: θα μπορούσε να γίνει χειρότερο, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η εξέλιξη της πανδημίας» δήλωσε.

Το φάσμα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης 

Ανάλογες προβλέψεις έχουν κάνει όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, ενώ, για πολύ πιθανό κίνδυνο υπερπολλαπλασιασμού της πείνας από τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων κατά της πανδημίας και την υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ήδη προειδοποιήσει ο ΟΗΕ και άλλοι φορείς.

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι οι εταιρείες Unilever, Nestlé και PepsiCo, οι οποίες, μαζί με οργανώσεις αγροτών, το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών, ακαδημαϊκούς και ομάδες πολιτών, καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες, να αποτρέψουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και  να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά στο εμπόριο, προκειμένου να βοηθήσουν τα πιο ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.

Οι προμήθειες τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο εξαντλούνται μαζικά και εάν οι κυβερνήσεις δεν αναλάβουν δράση, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται από χρόνια υποσιτισμένοι, θα μπορούσε να διπλασιαστεί, όπως προειδοποιούν.

Αναλόγως η Oxfam προειδοποιεί σε έκθεσή της, ότι επιπλέον μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να βυθιστούν στη φτώχεια εάν δεν τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης, ειδικά προς τις λιγότερο προνομιούχες χώρες, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.

Η Όξφαμ διευκρινίζει πως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται μεταξύ του 6% και του 8% διατρέχει κίνδυνο να περιπέσει στην ανέχεια.