Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ΕΕ κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του που δόθηκε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι έχουν διπλασιαστεί κατά την περίοδο 2009-2014.

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η οποία εστιάζει στα καθεστώτα που ισχύουν σήμερα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισή τους, επισημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια σε επίπεδο Ευρώπης των 28 έχουν ανέλθει σε διάστημα σε 1 τρισ. ευρώ μέσα σε διάστημα πενταετίας.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων εμποδίζουν την αύξηση των πιστώσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς δεσμεύουν τραπεζικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση του δανεισμού και της χρηματοδότησης εκ μέρους των τραπεζών.

«Η ταχύτατη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της αύξησης των πιστώσεων, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα βασίζονται περισσότερο στην τραπεζική χρηματοδότηση», αναφέρεται στην έκθεση.

Ads

Το ΔΝΤ τονίζει, εξάλλου, η επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

• Στην χορήγηση κινήτρων στις τράπεζες να διαγράψουν ή να αναδιαρθρώσουν απομειωμένα δάνεια, αλλά και στην θέσπιση πιο αυστηρών προβλέψεων για τις διαγραφές δανείων. «Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας», αναφέρει το ΔΝΤ.

• Στην ενίσχυση των συστημάτων ρύθμισης του χρέους και των πλαισίων αφερεγγυότητας, μέσω εξωδικαστικών διαδικασιών αναδιάρθρωσης και βελτίωσης της πληροφόρησης των οφειλετών.

• Ανάπτυξη αγορών όπου θα μπορούν να διαπραγματεύονται τα προβληματικά δάνεια μέσω εταιρειών asset management.

Η έκθεση του ΔΝΤ σημειώνει πως στο τέλος του 2014 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούσαν το 40% στην Κύπρο και το 35% του συνόλου στην Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα περιγράφει τη διαδικασία ρύθμισης δανείων στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη, αλλά και το τί ισχύει από το 2015 με τις αλλαγές που επήλθαν σε αυτόν.