Αμείωτη συνεχίζεται η σφαγή αμάχων στην Υεμένη από την συμμαχία με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, η οποία μάχεται εναντίον των ανταρτών Χούτι που πρόσκεινται φιλικά στο Ιράν. Σύμφωνα με τ πρακτορείο ειδήσεων Saba των Χούτι, η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσε 21 άμαχους από βομβαρδισμό.

Ads

Αν αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν όλα τα θύματα ήταν άμαχοι,, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο λαϊκή αγορά στη Σαχάρ, έναν από τους υποτομείς της επαρχίας Σαάντα, προπυργίου των ανταρτών.

Το Saba δημοσίευσε και μια φωτογραφία που δείχνει διαμελισμένα και απανθρακωμένα πτώματα τα οποία φέρονται να είναι θύματα του σημερινού βομβαρδισμού.

Στον πόλεμο στην Υεμένη αντιπαρατίθενται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που εκδιώχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 από την πρωτεύουσα Σαναά, με αντάρτες Χούτι, που προέρχονται από τη μειονότητα των ζαϊντιστών, ενός παρακλαδιού του σιιτισμού, που έχει ισχυρή παρουσία στον βορρά.

Ads

Από τον Μάρτιο του 2015, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις λαμβάνουν την υποστήριξη ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία και από τότε συνεχίζονται αδιάκοπα οι μάχες
και οι αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σύγκρουση έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 8.650 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 58.600 άλλων, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, μετά την επέμβαση του αραβικού συνασπισμού.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σάββατο «σοκαριστική» την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

«Ήρθα στην Υεμένη για να καταλάβω καλύτερα την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, περιλαμβανομένης της ραγδαίας εξέλιξης της επιδημίας χολέρας, της τεράστιας έλλειψης τροφίμων και του κύματος εκτοπισμών πληθυσμών και ήταν σοκαριστικό να διαπιστώνω την επίπτωση (στον πληθυσμό) ενός πολέμου που προκάλεσαν οι άνθρωποι», δήλωσε στη Σαναά ο επικεφαλής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), Μαρκ Λόουκοκ, έπειτα από μια επίσκεψη στην Υεμένη.

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη την ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του πολέμου, ανέφερε τη Δευτέρα το Ocha. Είναι τα άμεσα θύματα της χειρότερης διατροφικής κρίσης στον κόσμο, μιας χωρίς προηγούμενο επιδημίας χολέρας και της απουσίας πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την οργάνωση.