Ένας Ιορδανός, διπλός πράκτορας της Αλ Κάιντα, φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση αυτοκτονίας κατά αμερικανικής βάσης στο Αφγανιστάν, που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 7 πρακτόρων της CIA.

Ads

Επικαλούμενο δυτικές πηγές, το τηλεοπτικό δίκτυο NBC υποστηρίζει πως αυτουργός της επίθεσης ήταν ο Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ Μπαλάουϊ, 36 ετών, γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος εργαζόταν για τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Αλ Μπαλάουϊ είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι είχε διεισδύσει στη CIA, προκειμένου να διεισδύσει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα και να αποκαλύψει τους ηγέτες της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο βομβιστής είχε επικοινωνήσει με τους συνδέσμους του στη CIA και είχε ζητήσει συνάντηση στην στρατιωτική βάση στην επαρχία Χοστ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, με την π΄ροφαση ΄τι θα τους αποκάλυπτε στοιχεία για ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα. Κατά τη συνάντηση όμως, πυροδότησε το γιλέκο του με τα εκρηκτικά.

Ads

Απορρίφθηκε η έφεση του καταδικασθέντα για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Η αμερικανική δικαιοσύνη απέρριψε την έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης για ισόβια,ο Ζακάριας Μασάουϊ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εμπλοκή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το εφετείο του Ρίτσμοντ απέρριψε τα επιχειρήματα του Μασάουϊ, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίου κάθειρξης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η καταδίκη του είναι άκυρη διότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επέτρεψε την πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία θα διευκόλυναν την υπεράσπισή του.

«Ο Μουσάουϊ αμφισβητεί την εγκυρότητα της καταδίκης του και της παραδοχής της ενοχής του» για τις διάφορες κατηγορίες που του αποδίδονται, τονίζεται στην απόφαση του τριμελούς εφετείου. «Εμείς επικυρώνουμε στην ολότητά τους τις καταδίκες και το κατηγορητήριο κατά του Μουσάουϊ», προστίθεται στην απόφαση.

Σχέδιο δολοφονίας του Μπαράκ Ομπάμα

Η απειλή για ένα τρομοκρατικό πλήγμα κατά του Αμερικανού προέδρου επλανάτο πάνω από τις ΗΠΑ πριν ακόμη και από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Ιανουάριο, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Η απειλή για μία απόπειρα δολοφονίας επλανάτο πάνω από την τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Επικαλούμενη υπευθύνους των μυστικών υπηρεσιών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες πίστευαν πως ομαδα Σομαλών, προερχόμενη από τον Καναδά, επρόκειτο να πυροδοτήσουν βόμβα κατά τη διάρκεια της τελετής, η οποία μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο.

«Όλα τα γεγονότα συνηγορούν πως υπήρχε πραγματική απειλή, στην οποία εμπλέκονταν άτομα προερχόμενα από το εξωτερικό», τόνισε ο Χουάν Κάρλος Σαράτε, πρώην σύμβουλος του τέως προέδρου Τζορτζ Μπους για την τρομοκρατία. Σε περίπτωση δολοφονίας του προέδρου τη θέση του θα αναλάμβανε ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς – ο οποίος είχε διορισθεί από τον Μπους, αλλά διατηρήθηκε και από τον Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας ο Γκέιτς φρουρείτο προσεκτικά σε μυστική τοποθεσία, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Το σενάριο της δολοφονίας επιβεβαιώνει και ο τωρινός σύμβουλος του Ομπάμα για την τρομοκρατία Τζον Μπρέναν.

Ανακοινώσεις για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, θα έχει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την οποία αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών, θα είναι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μελλοντικών επιθέσεων, όπως η απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους τα Χριστούγεννα, κι όπως έγινς γνωστό θα περιλαμβάνουν μέτρα όπως η βελτίωση του συστήματος της «λίστας υπόπτων για τρομοκρατία».