Διπλωματικός πυρετός γύρω από την Ουκρανία και την κρίση του Κιέβου. Στο Παρίσι αναμένονται να συναντηθούν οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ. Στις Βρυξέλλες συνέρχεται την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και το αντίστοιχο όργανο της Συμμαχίας με την Ουκρανία. Από πλευράς Ρωσίας συνεχίζεται η επίδειξη στρατιωτικής δύναμης με τη δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως να διαμηνύει ότι η χρήση στρατιωτικής βίας είναι η «τελευταία επιλογή». Από την πλευρά των ΗΠΑ, στο Κίεβο μετέβη ο υπ. Εξωτερικών με «δώρο» οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων προς τους Ουκρανούς και εκτοξεύοντας απειλές προς τις ΗΠΑ. Πακέτο 11 δισ. ευρώ για την Ουκρανία ενέκρινε η Κομισιόν. «Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους διεμήνυσε από Ουκρανικής πλευράς ο υπ. Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια ενώ ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ μίλησε για σημαντικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας από την κρίση. Σημειώνεται ότι ο Πούτιν σκληραίνει τη στάση του και στην ενέργεια. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται  από το μέτωπο της Κριμαίας.

Ads

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η ουκρανική σημαία υψώθηκε στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης στο Ντόνετσκ, όπου κυμάτιζε από το περασμένο Σάββατο η ρωσική σημαία. Επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που αναφέρουν ότι η αστυνομία εκκενώνει το κτίριο από φιλορώσους διαδηλωτές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η εκκένωση ξεκίνησε μετά από αναφορές ότι το κτίριο ήταν παγιδευμένο με βόμβες. Από την άλλη πλευρά το Interfax μεταδίδει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δυο αεροπορικές βάσεις στην Κριμαία. Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την είδηση.
 
Στο μεταξύ η Ρωσία εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο RS – 12Μ Topol ως μέρος άσκησης την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στην περιοχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Ιγκόρ Γιεγκόροφ που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA οι Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εκτόξευσαν επιτυχώς τον βαλλιστικό πύραυλο. Αμερικάνοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είχαν ενημερωθεί για τη δοκιμή.

Πακέτο 11 δισ. ευρώ από την Κομισιόν

Πακέτο στήριξης, ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενέκρινε προς την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι πρόκειται για χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό που θα έχουν ως στόχο τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία με έμφαση στην τόνωση του εμπορίου, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοσιονομική βοήθεια.
 
Όπως διευκρίνισε ο Ζ. Μπαρόζο, 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από δάνεια, 1,4 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις από τα οποία 600 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στην επόμενη διετία, 3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ενώ μέσω της μόχλευσης 250 εκατ. ευρώ αναμένεται να χορηγηθούν ακόμη 3,5 δισ. ευρώ.
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αποκαθίσταται ο απευθείας διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και του διεθνούς δικαίου. Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε ακόμη ότι η Ουκρανία θα πρέπει να υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν με τον πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
 
Τι θέλουν οι δυο πλευρές
 
Ειρηνική λύση διαμηνύει πως θέλει το Κίεβο με τη νέα κυβέρνηση να φοβάται τις οικονομικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα η Μόσχα επιμένει στην συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου.
 
«Θέλουμε να πούμε μερικά πράγματα στους Ρώσους. Θέλουμε να διατηρήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και καλές σχέσεις με τον ρωσικό λαό. Θέλουμε να επιλύσουμε ειρηνικά αυτή την κρίση. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με τους Ρώσους», είπε κατά την άφιξή του στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσια.
 
Τις «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες» που έχει η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας για την οικονομία της Ουκρανίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο. «Η ρωσική επίθεση εναντίον εδάφους της Ουκρανίας έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Η παρουσία των ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για την οικονομία της Ουκρανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ads

 
Διαβάστε:
Ουκρανία: Ρωσική επίδειξη δύναμης και στην ενέργεια

Επικίνδυνες ισορροπίες: ΗΠΑ – Ρωσία

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε στην Κάθριν Άστον πως η Μόσχα θεωρεί πως η βάση της λύσης στην Ουκρανία πρέπει να είναι συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη συμφωνία στην οποία είχαν φτάσει ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, με τη διαμεσολάβηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας και προέβλεπε τη διενέργεια προεδρικών εκλογών το Μάιο, επιστροφή στο παλιότερο ουκρανικό Σύνταγμα με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες και σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναζητά «πρόσχημα» για «να μπορέσει να εισβάλει στην Ουκρανία» και την προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να απομονωθεί διπλωματικά εάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που μετέφερε κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων καταδίκασε κάθε «επιθετική ενέργεια» της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «αντιπαράθεση» με τη Μόσχα.
 
Αργά την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά για περίπου μία ώρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, συζητήθηκε ενδεχόμενη διέξοδος με πρόταση για επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων μέσα στις ρωσικές βάσεις στην Κριμαία, περιορισμό των ρωσικών δυνάμεων σε 11.000 και την αποστολή διεθνών παρατηρητών που θα διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία.
 
Η Κίνα παίρνει θέση
 
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, εκφράζοντας την άποψη ότι η Μόσχα μπορεί να πιέσει για μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τις άλλες πλευρές.
 
«Η Κίνα πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να συντονιστεί με τα άλλα μέρη να πιέσει για την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη καθώς και τη σταθερότητα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνας στον Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
 
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Πούτιν και Σι έχουν «κοντινές» απόψεις για την Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι «τα μέτρα που έλαβε η ρωσική ηγεσία για την ασφάλεια των ρωσόφωνων πολιτών που ζουν στην Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας θα επιτρέψουν τη μείωση των εντάσεων».
 
Στην Κριμαία απεσταλμένοι του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ
 
Το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι στην Κριμαία. Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της παραμονής του στην χερσόνησο, όπου πάντως αναμένεται να περιοριστεί στη συλλογή των πρώτων στοιχείων για να σχηματίσουν τα Ηνωμένα Έθνη καλύτερη εικόνα γύρω από τα τεκταινόμενα στην περιοχή. Ο Σέρι βρισκόταν στο Κίεβο από την περασμένη εβδομάδα και είχε προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να φτάσει στην Κριμαία το Σαββατοκύριακο.
 
Την Τετάρτη επίσης οδεύει προς την Κριμαία και αποστολή αξιωματούχων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η αποστολή γίνεται με αίτημα της Ουκρανίας, ανέφερε ο ΟΑΣΕ, στη βάση του αιτήματος για έκτακτη αποστολή άοπλων παρατηρητών (που δεν απαιτεί τη συνήθη διαδικασία έγκρισης από όλα τα βασικά μέλη του ΟΑΣΕ, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η Ρωσία).