Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι παίζει «πολιτικά παιχνίδια» σε σχέση με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως «δεν έχει γνώση» των τουρκικών πληροφοριών για τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη, στις αρχές Οκτωβρίου, του Τζαμάλ Κασόγκι, αντικρούοντας σχετικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Ads

Η Τουρκία από την πλευρά της χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να κατηγορεί το πρόεδρο Ερντογάν ότι ‘παίζει πολιτικά παιχνίδια’», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Παρεξήγηση λέει τώρα η Γαλλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας διατύπωσε τη λύπη του σήμερα για την παρεξήγηση που υπήρξε γύρω από τις δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λεντριάν σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι οποίες προκάλεσαν την οργή της Άγκυρας.

Ads

Ερωτηθείς σχετικά με το τι η Γαλλία γνωρίζει αφού είχε πρόσβαση στις τουρκικές ηχογραφήσεις της υπόθεσης, ο υπουργός απάντησε, σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2: «Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει πληροφορίες για να μας δώσει, πρέπει να μας τις δώσει».

«Αυτό σημαίνει ότι δεν σας τις έχει δώσει;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο» απάντησε ο Λεντριάν.

«Αυτό σημαίνει ότι είπε ψέματα;» είπε η δημοσιογράφος.

«Αυτό σημαίνει ότι παίζεται ένα ιδιαίτερο πολιτικό παιχνίδι σε αυτήν την υπόθεση» συνέχισε ο υπουργός, οι δηλώσεις του οποίου κρίθηκαν «απαράδεκτες» από τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, που κάνει λόγο για «παρεξήγηση», ο υπουργός ήθελε να πει ότι δεν έχει λάβει τις τουρκικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στο να αποκαλυφθεί «όλη η αλήθεια» στην υπόθεση Κασόγκι, σε σχέση με τις συνθήκες και τους αυτουργούς της δολοφονίας.

«Οι γαλλικές αρχές και οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία για την υπόθεση Κασόγκι από την αρχή, αυτό θα συνεχιστεί» επισήμανε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο, αρνούμενη να σχολιάσει το θέμα των ηχογραφήσεων.

«Υπήρξαν επικοινωνίες με τους Τούρκους, όπως με τους Σαουδάραβες, με τους Αμερικάνους» υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Καναδάς: Εμείς τις έχουμε ακούσει

Οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ακούσει τις τουρκικές ηχογραφήσεις του τι συνέβη στον Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αν και, όπως είπε, δεν τις έχει ακούσει ο ίδιος προσωπικά.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Καναδά εργάζονται πολύ στενά για το θέμα αυτό με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και ο Καναδάς έχει ενημερωθεί πλήρως για το τί είχε να μοιραστεί η Τουρκία και εγώ είχα συνομιλία με τον Ερντογάν πριν από μερικές εβδομάδες και εδώ στο Παρίσι είχαμε σύντομες ανταλλαγές [συναντήσεις] και τον ευχαρίστησα για το σθένος της ανταπόκρισης στην υπόθεση Κασόγκι», είπε ο Τριντό.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ