Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας έχει ξεσπάσει με αφορμή και πάλι το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα τον αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών, που θα διεξαχθεί στο Ελμπασάν.

Ads

Το βράδυ της Τετάρτης η εθνική ομάδα της Σερβίας δέχτηκε επίθεση στα Τίρανα, όταν παρά τις αυστηρές αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν την αποστολή, Αλβανοί οπαδοί πέταξαν πέτρες στο λεωφορείο της αποστολής. Από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα έσπασε ένα τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου, ωστόσο οι παίκτες της ομάδας της Σερβίας σοκαρίστηκαν από τη βίαιη συμπεριφορά υποστηρικτών της ομάδας της Αλβανίας.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=g2tWGwVBjLE]

Να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας – Σερβίας, κάλεσε σήμερα ο πρωθυπουργός της δεύτερης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τον λιθοβολισμό του λεωφορείου.

Ads

Το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε από την πρώτη στιγμή διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει. Εκείνος ωστόσο αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας».

Ο Έντι Ράμα, από την πλευρά του, στη διάρκεια συνάντησης σήμερα στα Τίρανα με Σέρβους φοιτητές και τον υπουργό Παιδείας της Σερβίας, Σρτζαν Βέρμπιτς, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των εθνικών ομάδων, εξέφρασε τη λύπη του για το επεισόδιο.

Εκφράζοντας τη λύπη του, επειδή, όπως είπε, ένας νεαρός 14-15 ετών πέταξε πέτρα στο λεωφορείο, στο οποίο επέβαινε η εθνική ομάδα της Σερβίας, ο κ. Ράμα είπε ότι αυτό αποδεικνύει πως χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι η πρώτη φορά που στέλνει στην διπλωματική αρένα τις δύο χώρες. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου του 2014, ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκε όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone), από το οποίο κρέμονταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας.