Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ ξέσπασε μετά την κατάσχεση από το Πεκίνο ενός μη επανδρωμένου (drone) υποβρύχιου της Αμερικής που εντοπίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ads

Οι Κινέζοι κατηγορούν τις ΗΠΑ πως συγκέντρωναν στρατιωτικές πληροφορίες, ενώ η Ουάσινγκτον ζητά να τις επιστραφεί το υποβρύχιο drone.

Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο, σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανό αξιωματούχο, συγκέντρωνε ωκεανογραφικά δεδομένα, στοιχεία για την αλατότητα, τη θερμοκρασία και τη διαύγεια του νερού στην περιοχή, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα στρατιωτικά δεδομένα των αμερικανικών σόναρ.

«Το UUV πραγματοποιούσε στρατιωτική έρευνα νόμιμα στα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας» δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος, και συμπλήρωσε: «Είναι κυρίαρχο σκάφος, γράφει στα αγγλικά ότι δεν πρέπει να βγει από το νερό και αναφέρεται ότι ανήκει στις ΗΠΑ».

Ads

Μετά το επεισόδιο το αμερικανικό πεντάγωνο έκανε επίσημο διάβημα προς τον κινεζικό στρατό, ωστόσο το Πεκίνο, αν και επιβεβαίωσε πως έχει ενημερωθεί για το διάβημα, μέχρι τώρα δεν έχει απαντήσει.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το πρώτο περιστατικό τέτοιου τύπου που σημειώνεται στην πρόσφατη ιστορία και έρχεται μετά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την Ταϊβάν.