Το παράθυρο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα συρρικνώνεται, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ενθάρρυνε την Τεχεράνη να αδράξει την ευκαιρία των συνομιλιών με τους διεθνείς ηγέτες για να αποφευχθούν «ακόμη χειρότερες συνέπειες».

Ads

 
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε επίσης ότι η τάση του Ιράν είναι να αναβάλλει και να καθυστερεί τις συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
 
Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε σήμερα ότι το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν δεν θα γνωρίσει καμία «ξαφνική» αλλαγή στην εκτέλεσή του, παρά τα πρόσφατα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται Αμερικανοί στρατιώτες. «Αυτή τη στιγμή, δεν περιμένω κάποια ξαφνική αλλαγή στο σχέδιο που έχουμε εκπονήσει. Έχουμε ήδη αποσύρει 10.000 από τους στρατιώτες μας. Έχουμε προβλέψει την απόσυρση άλλων 23.000 έως το καλοκαίρι», σημείωσε ο Ομπάμα.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποσχέθηκε από την πλευρά του στον Μπαράκ Ομπάμα ότι η Βρετανία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα στο Αφγανιστάν. «Η Βρετανία πολεμά στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών από την αρχή της σύγκρουσης το 2001. Έχουμε ακόμα 9.500 στρατιώτες εκεί. Θα ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή και θα το πράξουμε με υπευθυνότητα», τόνισε.
 
Ο Κάμερον σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στη βίαιη αναταραχή στη Συρία, και ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια επανάσταση είναι αναπόφευκτοι, εάν ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ συνεχίσει την καταστολή.
 
Στο μεταξύ, μετά την Ιταλία, και η Σαουδική Αραβία αποφάσισε σήμερα τη διακοπή της λειτουργίας της πρεσβείας του βασιλείου στη Δαμασκό και την άμεση ανάκληση όλου του διπλωματικού προσωπικού, επειδή συνεχίζεται η αιματηρή καταστολή της αντικαθεστωτικής λαϊκής εξέγερσης που ξεκίνησε προ έτους.

Την Τετάρτη, περίπου δεκαπέντε διεθνείς οργανώσεις, αραβικές και συριακές που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν πως ο Σύρος δημοσιογράφος Μάζεν Νταρουίς, ο οποίος συνελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό, υπεβλήθη σε βασανιστήρια και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.
 
Ο Νταρουίς, δημοσιογράφος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης, συνελήφθη μαζί με επτά συναδέλφους του στις 16 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό σε επιδρομή των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.
 
Σύμφωνα με το Συριακό αυτό Κέντρο, τότε συνελήφθησαν συνολικά 16 άνθρωποι. Από αυτούς επτά γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες υπό όρους και οφείλουν να παρουσιάζονται καθημερινά στην αστυνομία, σύμφωνα με την συριακή μη κυβερνητική οργάνωση. Ένας επισκέπτης που συνελήφθη επίσης αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Μαρτίου.
 
Ο Νταρουίς και οι συνάδελφοί του κρατούνται σε φυλακή που υπάγεται στις υπηρεσίες πληροφοριών της συριακής αεροπορίας στη Δαμασκό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες επαναλαμβάνουν το αίτημά τους προς τις συριακές αρχές να τους «αφήσουν ελεύθερους άνευ όρων».