Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει προοπτική για τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη. Ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία και κατόπιν στη Μάλτα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα. Παράλληλα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ περνούν σε βοηθητικό ρόλο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στη Λιβύη, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις να έρχονται στο προσκήνιο. Επιπλέον, η Ιταλία αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς ως νόμιμους συνομιλητές στη Λιβύη.

Ads

Το λιβυκό καθεστώς φαίνεται ότι αναζητεί λύση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Μουαμάρ Καντάφι και εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, αργά το βράδυ της Κυριακής.

«Είχαμε μια σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων μίλησε ο πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Λιβύης και από αυτή την συζήτηση προέκυψε η αποστολή ενός ειδικού απεσταλμένου εδώ στην Αθήνα, τον οποίο και δεχθήκαμε μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο έχουμε τονίσει ως Ελλάδα από την πρώτη στιγμή: πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για πολιτική, διπλωματική λύση στη Λιβύη. Εμείς τονίσαμε, επαναλάβαμε το καθαρό μήνυμα της Διεθνούς Κοινότητας: πλήρη σεβασμό και εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, άμεση κατάπαυση πυρός, να σταματήσει η βία και οι εχθροπραξίες, ιδιαίτερα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης. Από τα λεγόμενα του απεσταλμένου της Λιβύης φαίνεται ότι και το καθεστώς αναζητεί λύση. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια για την ειρήνη, για την σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα θα συνεχίσει σ’ αυτή την προσπάθεια να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες. Είμαστε σε επαφή με όλους του εταίρους και συμμάχους μας θα τους ενημερώσουμε για τις σημερινές μας επαφές καθώς και για τις σκέψεις και προτάσεις της Ελλάδας» υποστήριξε ο Δημήτρης Δρούτσας.

«Η λύση στην κρίση της Λιβύης δεν μπορεί παρά να είναι μόνο διπλωματική και πολιτική και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, σεβόμενη τη διεθνή νομιμότητα» υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Λίβυου απεσταλμένου στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, την αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδος στην Τρίπολη της Λιβύης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Την εκπροσώπηση των ελληνικών συμφερόντων έχει αναλάβει η εκεί πρεσβεία της Ουγγαρίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Ο απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι, Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία και κατόπιν στη Μάλτα. όπου θα βρεθεί και εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών. Ο Αμπντουλατί αλ Ομπεϊντί πρόκειται να συζητήσει τη δυνατότητα να επιτευχθεί μία κατάπαυση του πυρός. «Υπάρχουν αιτήματα προερχόμενα από τις δύο εμπόλεμες πλευρές» στη Λιβύη, τις δυνάμεις που είναι πιστές στο καθεστώς του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι και τους εξεγερμένους, υπογράμμισε σχετικά τουρκική κυβερνητική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία σκοπεύει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Η Τουρκία αποδίδει σημασία στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Λιβύης, την ασφάλεια των πολιτών, τη σύντομη μετάβαση στην ομαλότητα και την προστασία των αμάχων» δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Σημείωσε ακόμη ότι «η επιχείρηση του ΝΑΤΟ σχετίζεται με την ανθρωπιστική βοήθεια, το εμπάργκο όπλων, την απαγόρευση πτήσεων και τις επιθέσεις εναντίον των πολιτών», ενώ τόνισε ότι «η Τουρκία μετέχει στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων και της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Ιταλία αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς ως νόμιμους συνομιλητές

Στο μεταξύ, η Ιταλία αναγνώρισε τους αντικαθεστωτικούς ως νόμιμους συνομιλητές στη Λιβύη. Πρόκειται για την Τρίτη χώρα που αναγνωρίζει τους αντικαθεστωτικούς. Την ίδια ώρα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το λιβυκό καθεστώς επιθυμεί τη συνεργασία της Ελλάδας και της Μάλτας, ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Τουρκίας, ως μέλους του ΝΑΤΟ, σε μία μεσολάβηση με προοπτική την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός αποσύρει τα αεροπλάνα του από την πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων και αναλαμβάνει βοηθητικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Βρετανία, Γαλλία και άλλες συμμαχικές δυνάμεις θα παράσχουν πλέον τα μαχητικά αεροπλάνα για τις αναχαιτίσεις και τις αποστολές χερσαίων επιθέσεων. Η μεταβίβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στη μέρα, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χωρίς να κατονομάζεται λόγω των κανονισμών.

Ομάδα επαφής για τη Λιβύη την επόμενη εβδομάδα

Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα
, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο κ. Χέιγκ σημείωσε ακόμη η συνάντηση αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση του έργου «που ξεκινήσαμε στην διάσκεψη του Λονδίνου, την προηγούμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αυτή η ομάδα δεσμεύθηκε επίσημα στον σκοπό της διατήρησης της διεθνούς συνοχής και της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού χωρών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη».

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Μιζουράτα

Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται η πόλη Μιζουράτα στη δυτική Λιβύη, που έχει μπει στο στόχαστρο των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αντικαθεστωτικών που επικαλείται το Reuters, ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. «Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, η πόλη δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε μία αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις.

Εν τω μεταξύ, το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε σήμερα ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη. Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό. Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.

Απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί το σχέδιο των υιών Καντάφι

Στο μεταξύ, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Λιβύης απέρριψαν σχέδιο μετάβασης της εξουσίας υπό τον γιο του Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, απέρριψε την ιδέα της μετάβασης προς τη συνταγματική δημοκρατία, της οποίας να ηγείται ένας γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, όπως ανέφεραν οι New York Times.

«Αυτό απορρίφθηκε παντελώς από το Συμβούλιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Σαμσεντίν Αμπντουλμελάχ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη. «Ο Καντάφι και οι γιοι του πρέπει να φύγουν πριν από κάθε διπλωματική διαπραγμάτευση» δήλωσε.