Στην ανακοίνωση ότι ξεκινά αντιμονοπωλιακές έρευνες στην αγορά των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps -CDS) προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι 16 τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των ερευνών είναι οι JP Morgan, Bank of America-Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank, Goldman Sahcs, HSBC, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS, Wells Fargo/Wachovia, Credit Agricole και Societe Generale.

Ads

Η Κομισιόν ξεκίνησε δύο έρευνες για ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές των επενδυτικών τραπεζών: Στην πρώτη θα εξετασθεί αν οι επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων της Goldman Sachs, της Bank of America και της JP Morgan, συνέπραξαν με την Markit (πάροχος οικονομικών πληροφοριών, παρέχει τις τιμές στην αγορά CDS), εκμεταλλευόμενοι την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι πράγματι συνεργαζόντουσαν ώστε να ελέγχουν τη ροή των πληροφοριών στην αγορά CDS, τότε θα κατηγορηθούν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης).

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι έχει ενδείξεις πως οι 16 τράπεζες που ενεργούν ως dealers στην αγορά CDS δίνουν τις περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές, τους δείκτες και όλα τα σχετικά στοιχεία μόνο στη Markit. Αυτό το γενονός, εκτιμά, θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα συμπαιγνίας μεταξύ τους ή κατάχρηση πιθανής συλλογικής δεσπόζουσας θέσης και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα δεδομένα από άλλους φορείς παροχής υπηρεσιών πληροφοριών. Στο στόχαστρο της έρευνας είναι και ο ρόλος της Markit και ειδικότερα το ενδεχόμενο ορισμένες ρήτρες στις συμφωνίες διανομής και άδειας της εταιρείας να είναι καταχρηστικές.

Στη δεύτερη έρευνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει εάν η ICE Clear Europe (εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών για παράγωγα) και εννέα από τις συγκεκριμένες τράπεζες συνεργάστηκαν με τρόπο που δεν επέτρεπε σε άλλες εταιρείες εκκαθάρισης συναλλαγών να μπουν στην αγορά και συνεπώς οι επενδυτές σε CDS δεν είχαν άλλη επιλογή για την εκκαθάριση των συναλλαγών τους. Συγκεκριμένα θα διερευνηθεί αν η ICE Clear Europe παρείχε προνομιακά τιμολόγια σε ορισμένες τράπεζες, εις βάρος των ανταγωνιστών τους.

Ads

«Τα CDS έχουν έναν χρήσιμο ρόλο για τις χρηματοοικονομικές αγορές και την οικονομία», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια και προσέθεσε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει, ωστόσο, ότι κατά την διαπραγμάτευση αυτών των προϊόντων διαπιστώνονται πολλές ανεπάρκειες, που δεν μπορούν να διευθετηθούν μόνο μέσω της ρύθμισης (της αγοράς)». «Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγουμε δύο νέες υποθέσεις για να βελτιώσουμε τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην αγορά των CDS», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η συνολική αξία των στοιχημάτων-συμβολαίων σε ισχύ επί του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αγορά credit default swaps κυμαίνονται σήμερα στα 70 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η καθαρή αξία (αν εξαιρεθούν οι ενδιάμεσες αγοραπωλησίες) των «στοιχημάτων» επάνω στο ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 7 δισ. ευρώ.