Η επιστολή των Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό έφτασε απόψε στη Ρώμη δια χειρός Μοσκοβισί και ο πρωθυπουργός  Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο για να συζητηθεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Ads

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση, με τις παρατηρήσεις της επί του ιταλικού προϋπολογισμού, κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης απόκλιση, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους». 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιό τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί». Ο Πιέρ Μοσκοβισί θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».  Ζήτησε επίσης από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου,.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Τζοβάννι Τρία, από την πλευρ’α του τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Ευρωπαίο Επίτροπο και με την Κομισιόν πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί. Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Ads

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας θα συνεδριάσει το Σάββατο, με τον Κόντε να δηλώνει ότι «ο προϋπολογισμός μας έχει σχεδιαστεί με τον σωστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο μόνος για να εγγυηθούμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. Θα το εξηγήσουμε κατά την συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε», δήλωσε ωστόσο ο γραμματέας της Λέγκα, ΜΑτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας την επιστολή της Κομισόν.«Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Σαλβίνι.