Δίωξη κατά του αγνώστου Χ που άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ του Λουξεμβούργου και πολυεθνικών εταιρειών, και έβγαλε στο φως το σκάνδαλο LuxLeaks, άσκησε η εισαγγελία του Λουξεμβρούργου.
 
Κατηγορίες για κλοπή και διαρροή επιχειρηματικών μυστικών απήγγειλε δικαστής στο Λουξεμβούργο εις βάρος πρώην υπαλλήλου της ελεγκτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή εγγράφων σχετικών με τις μυστικές φορολογικές συμφωνίες πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα.
 
Ο whistleblower ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Ευρώπης, που δεν κατονομάζεται, κατηγορείται επίσης για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Επίσης του απαγγέλθηκε κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος, χωρίς να διευκρινίζεται όμως γιατί.
 
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, η ICIJ, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι περισσότερες από 300 πολυεθνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας σε πολλές από αυτές να μειώσουν τις συνολικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στον φορολογικό παράδεισο της Κεντρικής Ευρώπης.
 
Η ICIJ επικαλέστηκε έγγραφα, πολλά εκ των οποίων αφορούσαν πελάτες του παραρτήματος της PwC στο Λουξεμβούργο.
 
Αυτές οι εταιρείες εμφανίζονται να έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από το Λουξεμβούργο και να έχουν εξοικονομήσει δισ. ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 28.000 σελίδες απόρρητων εγγράφων από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και μία ομάδα περισσοτέρων των 80 δημοσιογράφων από 26 χώρες.
 
Πρόκειται για τα χιλιάδες έγγραφα τα οποία φέρεται να διοχέτευσε στην ICIJ ο μυστηριώδης υπάλληλος.