Οι εκλογές στην Γαλλία φαίνεται ότι θα επιβεβαιώσουν τη δύναμη της ακροδεξιάς, ενώ η Αριστερά πασχίζει να καλύψει το χαμένο έδαφος, γράφει η εφημερίδα Le Monde στο συνδρομητικό ρεπορτάζ δημοσκόπησης εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, που προκαλούν τεράστιο ενδιαφέρον, αναμεμειγμένο με σύγχυση, φόβο και ελπίδα, προσθέτει.

Ads

Το ακροδεξιό μπλοκ, ενισχυμένο από τις ευρωεκλογές, φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους, μπροστά από τα αριστερά κόμματα που έχουν ενωθεί στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), με ένα αποδυναμωμένο μπλοκ που συντάσσεται με τον Μακρόν να ακολουθεί στην τρίτη θέση. Έτσι διαμορφώνεται κατά προσέγγιση η ψήφος, σύμφωνα με την έκτη έκδοση της εκλογικής έρευνας που διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos για λογαριασμό της Le Monde, του κέντρου πολιτικών ερευνών Cevipof, του Ιδρύματος Jean Jaurès, του Institut Montaigne, του Radio France και του France Télévisions.

Η έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη διαδικτυακά με τη μέθοδο της δειγματοληψίας ποσόστωσης σε ένα μεγάλο δείγμα 11.820 ατόμων, που επιλέχθηκε για να είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού εκλογικού σώματος, υπόσχεται υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων. Περίπου το 61%-65% των ερωτηθέντων στην έρευνα  δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 47,5% της συμμετοχής που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πριν από δύο χρόνια. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι εμφανίζονται αφοσιωμένοι σε αυτές τις εκλογές, οι οποίες προκηρύχθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου μετά τις ευρωεκλογές στις οποίες ο συνασπισμός του συγκέντρωσε μόλις το 14,6% των ψήφων.

Όπως ακριβώς και το βράδυ της 9ης Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement National-RN) έχει ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου στην έρευνα, φτάνοντας στο 32% (με περιθώριο σφάλματος 1,1 μονάδας), ένα αποτέλεσμα περίπου αντίστοιχο με αυτό που πέτυχε στις ευρωεκλογές (31,4%). Σε αυτό το ποσοστό πρέπει τώρα να προστεθούν οι συνεισφορές των υποψηφίων του κόμματος των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains-LR) που υποστηρίζονται από το RN, δυνάμει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του ηγέτη του LR Ερίκ Σιοτί και της Μαρίν Λεπέν του RN. Αυτοί οι υποψήφιοι του LR πιστώθηκαν με το 4% της πρόθεσης ψήφου, ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό της πρόθεσης ψήφου για το κόμμα της Λεπέν και τη συμμαχία του στο 36% (περιθώριο σφάλματος: 1,1 μονάδες).

Ads

Ποτέ άλλοτε η ακροδεξιά, η οποία συγκέντρωσε το 18,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από δύο χρόνια, δεν συγκέντρωσε τόσο υψηλά ποσοστά.

Η Αριστερά, που ενσαρκώνεται από τη συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο (Nouveau Front Populaire), η οποία αποτελείται από τους Σοσιαλιστές, την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές, ήρθε στη δεύτερη θέση στη δημοσκόπηση, με ποσοστό 29% στην πρόθεση ψήφου (περιθώριο σφάλματος: 1 μονάδα).

Στην τρίτη θέση, ο συνασπισμός Μαζί (Ensemble) του προέδρου Μακρόν, που αποτελείται από τα κεντροδεξιά κόμματα Αναγέννηση, Δημοκρατικό Κίνημα και Ορίζοντες (Renaissance, MoDem και Horizons), βρίσκεται σχεδόν 10 μονάδες πίσω από την Αριστερά, στο 19,5% των προθέσεων ψήφου (περιθώριο σφάλματος: 0,9 μονάδες). Οι δεξιοί υποψήφιοι του LR που δεν έχουν συμμαχήσει με το RN και άλλοι δεξιοί ανεξάρτητοι συγκέντρωσαν μαζί μόλις το 8% των προθέσεων ψήφου (περιθώριο σφάλματος: 0,6 μονάδες).

Διαβάστε επίσης: Γαλλικές εκλογές / Αριστερά εναντίον ακροδεξιάς και στο βάθος αβεβαιότητα – Η σημασία της κάλπης και τα σενάρια για την επόμενη μέρα