Θηλυκό θα είναι το πολιτικό «Βατερλό» του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ads

Όπως προκύπτει από τη σφυγμομέτρηση του Axios η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα έχει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ, ενώ η διάσημη τηλεπερσόνα Όπρα Γουίνφρι 12, η γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις 10 μονάδες και η συνάδελφός της της Μινεσότα, Έιμι Κλομπουσαρ εννέα.

Αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν ξέρουν πολλά για τις δύο τελευταίες, ή την γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Κίρστεν Γκίλιμπραντ, για να τις αξιολογήσουν, η δημοσκόπηση έδειξε ότι αν γίνονταν τώρα οι εκλογές ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα τις έχανε.

Η πρώην αντίπαλός του στην αναμέτρηση του 2016, Χίλαρι Κλίντον και η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν -που δέχονται αμφότερες συχνά τα φραστικά πυρά του Τραμπ- θα τον κέρδιζαν έστω κι αν έχουν μικρό προβάδισμα (5% η Κλίντον και μόλις 2% η Γουόρεν).

Ads

Κι όλα αυτά την ώρα που η δημοτικότητα του Τραμπ καταρρέει μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, το 64% των οποίων αξιολογούν αρνητικά τον μέχρι τώρα απολογισμό της θητείας του – όπως και το 59% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων.

Ωστόσο, από τις γυναίκες που θα κέρδιζαν τον Τραμπ, οι περισσότερες είναι μάλλον απίθανο να διεκδικήσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η Όπρα Γουίνφρι το απέκλεισε ξανά προ ημερών, ενώ πρώην συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον, είπε τον περασμένο μήνα ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα» να κατεβεί για τρίτη φορά υποψήφια πρόεδρος.

Η Μισέλ Ομπάμα έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται, ενώ από τις υπόλοιπες, η μεν Ελίζαμπεθ Γουόρεν το σκέφτεται σοβαρά, ενώ παίζουν σε δημοσιεύματα τα ονόματα των Χάρις, Κλομπουσάρ και Γκίλιμπραντ , που ασκούν συχνά σκληρή κριτική στον νυν ένοικο του Λευκού Οίκου. Η δημοσκόπηση δεν ασχολήθηκε με την περίπτωση πιθανών αρρένων Δημοκρατικών υποψηφίων, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο Τζο Μπάιντεν ή ο Κόρι Μπούκερ.