Δημοψήφισμα για τον καθορισμό της στάσης των Σέρβων απέναντι στην Πρίστινα διεξάγουν σήμερα και αύριο 4 δήμοι του βόρειου Κοσόβου, παρά την αντίθεση του Βελιγραδίου και της διεθνούς κοινότητας. «Αποδέχεστε τους θεσμούς της αποκαλούμενης δημοκρατίας του Κοσόβου;» είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» οι Σέρβοι στους δήμους Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεποσάβιτς. Οι διοργανωτές εκτιμούν πως όλοι οι κάτοικοι θα ψηφίσουν «όχι».

Ads

 
Στους δήμους του βορείου Κοσόβου, όπου διεξάγεται το δημοψήφισμα, έως το μεσημέρι ψήφισε το 21% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (4.842 ψηφοφόροι), ανακοίνωσε ο αρμόδιος για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, εκπρόσωπος της επιτροπής για το δημοψήφισμα Λιούμπομιρ Ράντοβιτς.
 
Ο κ. Ράντοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζβέτσαν, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο δήμο, έως το μεσημέρι το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα ήταν στο 15%, στο δήμο Ζούμπιν Πότοκ στο 11% και ότι στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ψήφισε το 30,1% (3.062 πολίτες με δικαίωμα ψήφου). Στο δήμο Λεπόσαβιτς η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνον αύριο.
 
Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου και η διεθνής κοινότητα είναι αντίθετες στο δημοψήφισμα, θεωρούν ότι δεν έχει νομική ισχύ, αλλά και ότι θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας.
 
Οι δήμαρχοι των δήμων στο βόρειο Κόσοβο εκτιμούν ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα αποστείλει ισχυρό μήνυμα για τις διαθέσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο τμήμα του Κοσόβου.
 
Παράνομο θεωρεί το δημοψήφισμα η κυβέρνηση του Κοσόβου. Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται στην Πρίστινα ο διαμεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, Ρόμπερτ Κούπερ.
 
Πρόκειται να έχει συνομιλίες με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρίστινα στο διάλογο με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι με θέμα το νέο γύρο συνομιλιών, η ημερομηνία διεξαγωγής του οποίου δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
 
Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα έχει διακοπεί για πάνω από δύο μήνες, επειδή οι δύο πλευρές δεν συμφωνούν ως προς τον τρόπο, με τον οποίο το Κόσοβο θα εκπροσωπείται σε περιφερειακές και διεθνείς συναντήσεις.