Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Αίγυπτο για την αναθεώρηση του Συντάγματος που πρότεινε ειδική επιτροπή την οποία διόρισε ο αιγυπτιακός στρατός μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα και 45 περίπου εκατομμύρια Αιγύπτιοι καλούνται να προσέλθουν να ψηφίσουν, ενώ τα αποτελέσματα αναμένονται μία με δύο μέρες αργότερα.

Ads

Οι Αιγύπτιοι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν «ναι» ή «όχι» σε μία σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων οι κυριότερες αφορούν στην προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετείς και όχι σε απεριόριστες εξαετείς θητείες όπως ισχύει σήμερα και επίσης χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός.

Οι υπέρμαχοι του «ναι» είναι υπέρ της γρήγορης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

«Υπέρ» τάσσεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα καθώς επίσης και οι υποστηρικτές του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (που βρισκόταν στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες). Το «όχι» υποστηρίζουν οι δύο Προεδρικοί υποψήφιοι (Αμρ Μούσα και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι) καθώς και το σύνολο σχεδόν των μικρότερων κομμάτων και ακτιβιστών, τονίζοντας ότι δεν έχουν τον κατάλληλο χρόνο να προετοιμαστούν για τις εκλογές. Κατά έχει επίσης ταχθεί και η μερίδα των Κοπτών Χριστιανών.

Ads

Οι υποστηρικτές του «όχι» υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί το υπάρχον Σύνταγμα και να καταρτιστεί νέο, καθώς ο επόμενος Πρόεδρος θα μπορεί να κάνει στην συνέχεια όποιες αλλαγές θέλει και έτσι να μην ανταποκριθεί στα πραγματικά αιτήματα όσων συμμετείχαν στην επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Ωστόσο, ασαφές παραμένει το πως θα αντιδράσει ο στρατός αν επικρατήσει το «όχι», καθώς επίσης και το πως θα διεξαχθούν οι εκλογές (προεδρικές και κοινοβουλευτικές) που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.