Σε μία λεπτή κλωστή ισορροπεί η τουρκική κοινωνία καθώς εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Τουρκία, για την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Ads

Η αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν αφορά στην σύνθεση και τον τρόπο εκλογής των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών Εισαγγελέων, την άρση του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, ενώ προβλέπει τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ατομικής προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, με το «ναι» να συγκεντρώνει λίγο υψηλότερα ποσοστά. Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς τα κόμματα έχουν μετατρέψει την όλη διαδικασία σε εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης της δικαστικής εξουσίας κι αυτό, επειδή ειδικά στο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων, θα παραμείνει πρόεδρος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ κάποια από τα μέλη θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να ταυτίσει την αναθεώρηση με ένα πνεύμα «αντιμιλιταριστικό» και χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία αντιχουντική.

Εξάλλου, η 12η Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, είναι και η μέρα κατά την οποία είχε επιβληθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η «υπόθεση Βαριοπούλα», η υπόθεση της στρατιωτική συνωμοσίας που στόχο είχε την ανατροπή της κυβέρνησης και αποκαλύφθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι περιμένει να υπερισχύει το «ναι» με ποσοστό 55%. Το ίδιο ποσοστό, αλλά για επικράτηση του «όχι» προβάλλει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στο «ναι» ποσοστά 57%, 54% και 51%. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ως οπαδοί κάποιου κόμματος.

Μάλιστα οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής θα καθορίσει τα δεδομένα, τα οποία θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τις συνθήκες της πορείας προς τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κανονικά διεξάγονται το καλοκαίρι του 2011.

Ταυτόχρονα, θα επηρεαστεί και η δεδηλωμένη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν για σύνταξη νέου συντάγματος μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τέλος, από τους αναλυτές σημειώνεται πως το δημοψήφισμα έχει επηρεάσει και την τουρκική οικονομία με την χρηματιστηριακή αγορά να σημειώνει ρεκόρ ανόδου τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, κυρίως λόγο της πεποίθησης ότι θα επικρατήσει το «ναι».