Οι κάτοικοι της γαλλικής Γουιάνας και της νήσου της Καραϊβικής Μαρτινίκη προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θα διεκδικήσουν περισσότερη αυτονομία από τη Γαλλία.

Ads

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν αν θα επιτρέψουν ή όχι στις τοπικές κυβερνήσεις να έχουν περισσότερη διοικητική ελευθερία ενώ όμως θα παραμείνουν κομμάτι της Γαλλίας. Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , θα καθορίσει το μέγεθος της αυτονομίας των δύο γαλλικών διαμερισμάτων.

«Αν δεν κάνουμε αυτό το μικρό βήμα, θα στερήσουμε στους εαυτούς μας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, και θα στείλουμε ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα προς τη Γαλλία», είπε η Claude Lise, πρόεδρος του Συμβουλίου της Μαρτινίκης.

Διαδηλώσεις

Το δημοψήφισμα το πρότεινε αρχικά ο Σαρκοζί τον Ιούνιο του περασμένου έτους ύστερα από μακροχρόνιες απεργίες στη Μαρτινίκη και το γειτονικό νησί Γουαδελούπη. Με βίαιες διαδηλώσεις οι κάτοικοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το υψηλό κόστος ζωής και τις κοινωνικές ανισότητες. Η αναταραχή παρέλυσε την οικονομία, έκλεισε σχολεία και έδιωξε τους τουρίστες.

Ads

Τότε ο Σαρκοζί είπε ότι δεν μπορούσε να υπερασπιστεί το καθεστώς των υπερπόντιων διαμερισμάτων επειδή διαιωνίζει ένα σύστημα «άδικο, ασφές και μεροληπτικό».

Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος στη Μαρτινίκα υποστηρίζουν ότι η περισσότερη ανεξαρτησία θα βοηθήσει την αναζωογόνηση της οικονομίας του νησιού.

Παλαιότερα δημοψηφίσματα

Το δημοψήφισμα είναι το πρώτο για τη γαλλική Γουιάνα. Στη Μαρτινίκη έιχε πραγματοποιηθεί ένα παρόμοιο πριν έξι χρόνια. Στη Γαλλική Γουιάνα, έξι από τις οκτώ πολιτικές ομάδες έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν το δημοψήφισμα, ενώ δύο να το έχουν απορρίψει.

Τον Οκτώβριο του 2003, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ επέτρεψε σε τέσσερα νησιά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν η Μαρτινίκη και η Γουαδελούπη αλλά η Γουιάνα είχε αποκλειστεί, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της.

Η Μαρτινίκη και τη Γουαδελούπη απέρριψαν το μέτρο, το οποίο θα συγχώνευε τα νομοθετικά σώματα των δύο νησιών. Οι υποστηρικτές τόνιζαν ότι το μέτρο θα έδινε στις επαρχίες τη δυνατότητα να κυβερνούν πιο αποτελεσματικά ενώ εκείνοι που ήταν εναντίον το έβλεπαν ως ένα βήμα προς την ανεξαρτησία.