Η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν θα ψηφίσει στις 25 Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του από το Ιράκ και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

Ads

Την ανακοίνωση έκανε αξιωματούχος της Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης, η οποία κυβερνά τον αυτόνομο κουρδικό ιρακινό βορρά, στο Reuters.

Ο βοηθός του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, έγραψε στο Twitter: «Σπουδαία νέα. Δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν για ανεξαρτησία στις 25/9/2017».

Η ημερομηνία του δημοψηφίσματος ορίστηκε μετά από συνάντηση των πολιτικών κομμάτων του Κουρδιστάν υπό τον Μπαρζανί, ο οποίος ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (KRG), που είναι κυβέρνηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Ads

Το Ιρακινό Κουρδιστάν κέρδισε την αυτονομία του εντός Ιράκ με το σύνταγμα του 2005, ωστόσο ακόμη αποτελεί συστατικό μέρος της χώρας. Η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν με δικαιώματα αυτοκυβέρνησης είχε δημιουργηθεί αρχικά το 1970, σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, μετά από χρόνια εθνικών συγκρούσεων.

Η κουρδική ανεξαρτησία συναντούσε ιστορικά την αντίθεση των τεσσάρων χωρών οι οποίες έχουν συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς εντός των συνόρων τους, δηλαδή το Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν.

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους.