O δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, δεν εννοεί να κάνει πίσω. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο καθιστά σαφές ότι θεωρεί αντισυνταγματικό τον νέο νόμο για την ασφάλεια και δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανήλικων. Μια γραμμή η οποία είναι σε ευθεία σύγκρουση με τις δηλώσεις και την πολιτική και τις κινήσεις του γραμματέα της Λέγκα και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.
«Πιστεύω ότι μερικοί από τους κανόνες του “διατάγματος για την ασφάλεια” του Ματέο Σαλβίνι, παραβιάζουν το Σύνταγμα, τις διεθνείς συνθήκες και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», αναφέρει ο Λεολούκα Ορλάντο τονίζοντας πως «μόνον οι δικτατορίες θεωρούν την ασφάλεια πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Για την περιπέτεια των μεταναστών του Sea Eye και του Sea Watch, αναφέρει πως «μπορούμε να μιλήσουμε για ύβρη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, με την στάση της, δεν προσέβαλε μόνον τους μετανάστες, αλλά, πρώτα απ΄όλα, τους Ιταλούς. Προσβάλλει την παράδοση υποδοχής και φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς και τις πόλεις μας».
Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Σικελίας εξηγεί το όλο σκεπτικό του και υπογραμμίζει:
«Πιστεύω ότι μερικοί από τους κανόνες του “διατάγματος για την ασφάλεια” του Ματέο Σαλβίνι, παραβιάζουν το Σύνταγμα, τις διεθνείς συνθήκες και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να ζητήσω να σταματήσει η εφαρμογή του νόμου, σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του δήμου μου, οι οποίες σχετίζονται, κυρίως, με την δυνατότητα εγγραφής των αιτούντων άσυλο στους καταλόγους των μονίμων κατοίκων».
Ο Ορλάντο θεωρεί ότι η στάση του αυτή δεν παραβιάζει το ιταλικό Σύνταγμα και προσθέτει:
«Είμαι καθηγητής συνταγματικού δικαίου και ανέλαβα προσωπικά την ευθύνη. Ελπίζω κάποιος να προσφύγει κατά της απόφασής μου, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσω να υποστηρίξω και στο δικαστήριο, ότι ο συγκεκριμένος νόμος της κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικός. Επέλεξα μια απόλυτα θεσμική πορεία, διότι μου είναι αδύνατον να παραμείνω αδιάφορος, δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω απάνθρωπο το όλο αυτό μέτρο: καταργεί την ανθρωπιστική προστασία και μετατρέπει σε παράνομους, πολλούς νόμιμους ξένους πολίτες».
Ουσιαστικά, ο δήμαρχος του Παλέρμο, εξηγεί ότι με τον νέο αυτό νόμο κινδυνεύουν να καταλήξουν στην παρανομία και στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι:
«Δεν μιλάμε για μετανάστες χωρίς χαρτιά, αλλά για περίπου 120.000 ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα στην Ιταλία. Πρόκειται για αιτούντες άσυλο και για τα ασυνόδευτα ανήλικα που έφτασαν στην Ιταλία. Βάσει του νόμου αυτού, όταν γίνουν δεκαοκτώ ετών θα πρέπει να γίνουν, αυτόματα, παράτυποι μετανάστες. Δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε και να ζητήσουν περίθαλψη. Και το ίδιο ισχύει για τους αιτούντες άσυλο: δεν πρέπει να τους παραδώσουμε στα χέρια της μαύρης εργασίας και του οργανωμένου εγκλήματος», λέει ο Ορλάντο.
Ο Σικελός πολιτικός, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τις θέσεις του, ασπάζονται πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης και δηλώνει:
«Τις ημέρες αυτές, οι πρόεδροι επτά ιταλικών περιφερειών αποφάσισαν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, κατά του νόμου για την ασφάλεια. Αν σκεφθούμε ότι αντιτάσσονται σε αυτό το μέτρο και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις του Μιλάνου, του Παλέρμο, της Πάρμα, της Νάπολης, της Καλτανισέτα της Σικελίας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για την πλειοψηφία των εκπροσώπων των Ιταλών πολιτών».
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις τεταμένες σχέσεις του με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο Λεολούκα Ορλάντο, απαντά:
«Ο Σαλβίνι είπε ότι θα έστελνε τον στρατό, ότι θα μου έκανε μήνυση, ότι θα με έπαυε των καθηκόντων μου. Δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, διότι το να στείλει τον στρατό, βέβαια. δεν είναι δική του αρμοδιότητα. Εγώ, στο μεταξύ, εμμένω στις θέσεις μου. Διότι η ασφάλεια, σε μια Δημοκρατία, τυχαίνει εγγύησης, πρώτα απ΄όλα, όταν σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Μόνον οι δικτατορίες θεωρούν την ασφάλεια πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Νομίζω ότι η θέση μου αυτή είναι πλήρως ευρωπαϊκή, αλλά και απόλυτα συνταγματική».
Σε ότι αφορά, τέλος, την περιπέτεια των μεταναστών και προσφύγων που εδώ και σχεδόν είκοσι ημέρες βρίσκονται στα σκάφη Sea Eye και Sea Watch, έξω από την Βαλέτα, χωρίς να μπορούν να αποβιβαστούν, ο δήμαρχος του Παλέρμο είναι απόλυτα σαφής και τονίζει:
«Σε ό,τι αφορά την περιπέτεια των μεταναστών του Sea Eye και του Sea Watch, μπορούμε να μιλήσουμε για ύβρη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση, με την στάση της, δεν προσέβαλε μόνον τους μετανάστες, αλλά, πρώτα απ΄όλα, τους Ιταλούς. Προσβάλλει την παράδοση υποδοχής και φιλοξενίας που χαρακτηρίζει τους Ιταλούς και τις πόλεις μας. Το λιμάνι του Παλέρμο παραμένει ανοικτό. Αλλά ενώ μπορώ να συνεχίσω να εγγράφω τους αιτούντες άσυλο στους καταλόγους των μονίμων κατοίκων, δεν μπορώ να αποφασίσω ότι τα δυο αυτά σκάφη πρέπει να έρθουν στο Παλέρμο. Για τον λόγο αυτό, διάλεξα μια εναλλακτική οδό για να δώσω μάχη, πάντα με στόχο την υπεράσπιση του Συντάγματός μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >