«Σήμερα, το μόνο ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει» δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκό απαντώντας σε ερώτηση της ελβετικής ειδησεογραφικής πύλης 20 Minuten σχετικά με το αν έχει πολιτικές φιλοδοξίες όσον αφορά τη θέση του προέδρου της Ουκρανίας.

Ads

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, θα ήταν «ανόητο» να σκέφτεται κάτι τέτοιο τώρα.

«Θα ήταν ανόητο να το σκεφτώ σήμερα. Σήμερα, το μόνο ερώτημα είναι αν η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Πούτιν δεν αποδέχεται την Ουκρανία ως ανεξάρτητη χώρα, αυτό δεν είναι μυστικό. Λέει ότι η Ουκρανία ανήκει στη ρωσική αυτοκρατορία. Εμείς αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί μας εμπλέκονται ήδη σε πόλεμο χαρακωμάτων – σε μια χώρα της οποίας η ίδια η ύπαρξη κλονίζεται. Αυτό είναι απλά ηλίθιο. Επομένως, το να μιλήσω τώρα για τις πολιτικές μου φιλοδοξίες δεν θα ήταν σοφό», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα η Ουκρανία παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και τη γενική επιστράτευση, εξαιτίας των οποίων δεν θα διεξαχθούν οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024.

Ads

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ουκρανίας, Serhiy Dubovyk, δήλωσε με την ευκαιρία αυτή ότι η εκλογή του αρχηγού του κράτους ξεκινά με απόφαση της Verkhovna Rada (σσ: της ουκρανικής Βουλής), και δεν υπάρχει ούτε τέτοια απόφαση ούτε καν το σχέδιό της, και δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.

Τον Νοέμβριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θεωρεί ακατάλληλο να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του κράτους το επόμενο έτος. Κατά τη γνώμη του, είναι «άτοπο».

Την περασμένη Πέμπτη, όλες οι κοινοβουλευτικές παρατάξεις της Ράντα υπέγραψαν δήλωση που αποκλείει τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα νωρίτερα από έξι μήνες μετά τη λήξη του στρατιωτικού νόμου.

Επιπλέον, τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης γράφουν πρόσφατα όλο και περισσότερο για μια αυξανόμενη αντιπαράθεση μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχηγού του στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο τα ουκρανικά ΜΜΕ γράφουν ότι ο Ζελένσκι ήθελε να απομακρύνει τον αντιστράτηγο από τη θέση του και να τον τοποθετήσει επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, επειδή τον θεωρεί αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του στη βρετανική ταμπλόιντ The Sun χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τις προσπάθειες του στρατού να εμπλακεί στην πολιτική. Τα μέσα ενημέρωσης θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ευθεία επίθεση στον Ζαλούζνι και μια de facto αναγνώριση της μεταξύ τους σύγκρουσης.