Η δίκη εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα Google, που καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποτιθέμενες μονοπωλιακές πρακτικές, ξεκινά αυτή την Τρίτη στην Ουάσιγκτον και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη νομική απειλή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η εταιρεία.

Ads

Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια και αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα εβδομάδες, κατά την οποία, μέσω μαρτυριών ανώτερων στελεχών τεχνολογίας, μηχανικών, οικονομολόγων και ακαδημαϊκών, θα προσπαθήσει να αποκαλύψει πώς η αμερικανική εταιρεία έγινε ηγέτης στην μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αφιερώσει τρία χρόνια στη δημιουργία της υπόθεσης , η οποία ξεκίνησε όταν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) ήταν πρόεδρος και την οποία κληρονόμησε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν όταν ανήλθε στην εξουσία το 2021. Για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η εταιρεία τεχνολογίας έχει προσλάβει εκατοντάδες ανθρώπους, σε τρία ισχυρά δικηγορικά γραφεία και έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια σε νομικές αμοιβές και λομπίστες, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όπως οι New York Times.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Google συνέτριψε παράνομα τον ανταγωνισμό πληρώνοντας εταιρείες για να καταστήσουν τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη στις συσκευές και τις πλατφόρμες τους, συμπεριλαμβανομένης της Apple, για να επιλέξει τη μηχανή της στο iPhone. Έτσι, η κυβέρνηση αναφέρει σε μια αγωγή στην οποία έχει προσχωρήσει ένας συνασπισμός 38 γενικών εισαγγελέων, η Google θα είχε διατηρήσει το μονοπώλιο μέσω αυτών των συμφωνιών, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη τη χρήση άλλων μηχανών αναζήτησης για τους καταναλωτές.

Ads

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Google επειδή το θέλουν»

Τα δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Similarweb δείχνουν ότι η Google κατέχει το 90% της αγοράς μηχανών αναζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 91% παγκοσμίως. Ωστόσο, η Google διαβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες της με την Apple και άλλους δεν ήταν αποκλειστικές και ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των συσκευών τους για να επιλέξουν εναλλακτικούς κινητήρες.

Μέσω δήλωσης του επικεφαλής παγκόσμιων υποθέσεων της, Κεντ Γουόκερ, η Google υποστηρίζει ότι η αγωγή “έχει σοβαρά ελαττώματα” και ότι η δίκη θα δείξει ότι οι συμφωνίες διανομής αναζήτησης “αντανακλούν τις επιλογές των προγραμμάτων περιήγησης και των κατασκευαστών συσκευών με βάση την ποιότητα” υπηρεσίες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

“Η διευκόλυνση για τους ανθρώπους να αποκτήσουν τα προϊόντα που θέλουν ωφελεί τους καταναλωτές και υποστηρίζεται από την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Εν ολίγοις, οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν την Google επειδή πρέπει, αλλά επειδή θέλουν”, λέει ο Walker, ο οποίος είναι επικεφαλής νομικός δικηγόρος εποπτεύει την υπεράσπιση της εταιρείας.

Ένας δικαστής που διορίστηκε από τον Ομπάμα θα καταδικάσει την ποινή

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Amit P. Mehta, ο οποίος διορίστηκε στη θέση το 2014 από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), θα καταδικάσει την ποινή σε αυτή τη δίκη χωρίς ένορκο. Σε περισσότερα από τρία χρόνια προηγούμενων ακροάσεων, δεν αποκάλυψε τη γνώμη του για την υπόθεση, αν και σε μια διαδικασία τον περασμένο μήνα μείωσε τη μήνυση, αλλά διατήρησε το κεντρικό επιχείρημα ότι η Google διατήρησε το μονοπώλιό της στην αναζήτηση μέσω συμφωνιών με κατασκευαστές.

Από την πλευρά της εισαγγελίας βρίσκεται ο Jonathan Kanter, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας κατά των μονοπωλίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος συγκαταλέγεται σε μια ομάδα προοδευτικών επικριτών της Big Tech τους οποίους ο Μπάιντεν έχει τοποθετήσει σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις επιβολής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Κένεθ Ντίντζερ, αναπληρωτής διευθυντής του πολιτικού τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος θα δώσει την εναρκτήρια ομιλία αυτή την Τρίτη, και ο οποίος είχε επίσης ανατεθεί στην υπόθεση κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ. Ανάμεσα στα επιχειρήματά τους είναι μια καταγγελία ότι η Google κατέστρεψε άμεσα μηνύματα «στερώντας» το τμήμα «από μια πλούσια πηγή ειλικρινών συζητήσεων μεταξύ των στελεχών της Google, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μαρτύρων της δίκης».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, καθώς και στελέχη από την Apple και άλλες εταιρείες τεχνολογίας πιθανότατα θα κληθούν ως μάρτυρες.

Τα αποτελέσματα της ποινής

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, αυτή είναι η πρώτη δοκιμή μονοπωλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη σύγχρονη εποχή του Διαδικτύου, μια εποχή κατά την οποία μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν γίνει ηγέτες της κοινής γνώμης σε τομείς που κυμαίνονται από την ενημέρωση μέχρι την ψυχαγωγία.

Η τελευταία μεγάλη περίπτωση μονοπωλίου μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας ήταν αυτή της Microsoft το 1998 . Αφορούσε τον John Schmidtlein, συμπρόεδρο της Williams & Connolly, μιας δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται σε αστικές και ποινικές αντιμονοπωλιακές διαφορές, ο οποίος έχει πλέον προσληφθεί από την Google για να ηγηθεί της υπεράσπισής της.

Εάν το δικαστήριο αποφανθεί κατά της Google, η εταιρεία ενδέχεται να αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις ή απαιτήσεις για αλλαγές στην εταιρεία.

Πηγή: Rtve.es, ΕΡΤ