Την επιθυμία της κυβέρνησης της Αϊτής να δικαστούν από τη Δικαιοσύνη της χώρας οι δέκα Αμερικανοί που συνελήφθησαν και κατηγορούνται για απαγωγή ανηλίκων, διαμήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Πολ Ντενί. Οι κατηγορούμενοι είναι πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμα και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ads

«Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να δικαστούν στις ΗΠΑ. Διέπραξαν ένα έγκλημα στην Αϊτή και επομένως θα πρέπει να δικαστούν στην Αϊτή», είπε ο Ντενί. «Παραβίασαν την αϊτινή νομοθεσία. Επαφίεται στις αϊτινές αρχές να τους ακούσουν και να τους δικάσουν. Όταν ένας Αϊτινός διαπράττει έγκλημα στις ΗΠΑ, δικάζεται στην Αϊτή ή στις ΗΠΑ;», πρόσθεσε. Η έκδοσή τους, όπως και η απονομή χάριτος, είναι δυνατές μόνο μετά τη δίκη, κατέληξε ο υπουργός.

Οι δέκα Αμερικανοί, μέλη μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης του Άινταχο, συνελήφθησαν την Παρασκευή κοντά στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ συνόδευαν μια ομάδα από 33 παιδιά.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και επικεφαλής για το συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, θα επισκεφθεί σήμερα για δεύτερη φορά την κατεστραμμένη από τον σεισμό των 7 Ρίχτερ χώρα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την κυβέρνηση για το θέμα της διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Ads