Υπό κράτηση παραμένουν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ο τέως Κύπριος ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοΐζος Αυξεντίου, στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, οι οποίοι σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον στρατοδικείου του ψευδοκράτους, στην κατεχόμενη Λευκωσία, με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτική περιοχή.

Ads

Αμφότεροι συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο μαζί με τέσσερις ευρωβουλευτές – την κ. Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα (γιο του πρώην ηγέτη της χώρας Λεχ Βαλέσα) και Αρτούρ Ζασάστα, και τη Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα, οι οποίοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό.

Η ομάδα είχε φθάσει έξω από την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και συγκεκριμένα εκεί που βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ζώνης, και στο σημείο αυτό ο Λ. Αυξεντίου έδειξε στους ευρωβουλευτές το σπίτι του. Τότε ο Γιαρουσλάβ Βαλέσα αποφάσισε να περάσει μέσα στην περίκλειστη περιοχή από αφύλακτο σημείο. Τον ακολούθησε ο άλλος Πολωνός συνάδελφός του, ο Γ. Μάτσης και ο ίδιος ο Λοΐζος Αυξεντίου. Στη συνέχεια προσπάθησαν να μπουν μέσα στην εκκλησία, αλλά ήταν κλειστή, ενώ την ίδια ώρα από κάποια σκοπιά ειδοποιήθηκαν οι αρχές του καθεστώτος και ο κατοχικός στρατος.

Ακολούθησε η σύλληψη και η προσαγωγή των μελών της ομάδας και τελικά μετά από ανάκριση και εξακρίβωση στοιχείων, αφέθησαν ελεύθεροι οι ευρωβουλευτές, η βοηθός του Γ. Βαλέσα και δύο κληρικοί που συνόδευαν τα μέλη της αποστολής (Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος και ο εφημέριος Σάββας του ναού του Προδρόμου στη Λευκωσία).

Ads

Υπό φρούρηση στο νοσοκομείο ο Γ. Μάτσης

Ο Γ. Μάτσης παρέμεινε υπό φρούρηση σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους λόγω αδιαθεσίας, λίγο μετά τη σύλληψή του. Ο Λ. Αυξεντίου υποχρεώθηκε από τις κατοχικές αρχές να παραμείνει στην Αμμόχωστο.

Εν τω μεταξύ, όπως έκανε γνωστό η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, η οποία ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και μετέβη την Κυριακή στις Βρυξέλλες, γίνονται έντονα διαβήματα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο κατοχικό καθεστώς για να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι.

Σύμφωνα εξάλλου με τον επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Τάσο Γεωργίου, η συνέχεια της σύλληψης των ευρωβουλευτών και της κράτησης των Γ. Μάτση και Λ.Αυξεντίου θα δοθεί στο Ευρωκοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Όπως είπε, το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, ενώ οι ευρωβουλευτές αναμένεται να απευθυνθούν και προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, εκτίμησε πως μετά τις τελευταίες ενέργειες του καθεστώτος και με τον τρόπο που θα τεθεί στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα, η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη.