Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ερώτηση μιας γυναίκας δικαστή, κατά τη διάρκεια εξέτασης ενός θύματος βιασμού στο δικαστήριο. Η δικαστής Maria del Carmen Molina Mansilla ρώτησε την κοπέλα «αν δοκίμασε να κλείσει τα πόδια της».

Ads

Η ισπανική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών «Clara Campoamor Association» ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις προσβλητικές ερωτήσεις που έκανε η δικαστής.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα The Local, η δικαστής ρώτησε την κοπέλα: «Έκλεισες τα πόδια, έκλεισες τα γυναικεία όργανά σου;». Η κοπέλα – είναι τεσσάρων μηνών έγκυος – έχει ζητήσει περιοριστικά μέτρα κατά του άνδρα που κατηγορείται πως τη βίασε. Η καταγγελία έγινε στις 16 Φεβρουαρίου στο αστυνομικό τμήμα στη Βιτόρια, με την κοπέλα να καταθέτει πως ο εν λόγω άνδρας την «κακοποιούσε σεξουαλικά και ψυχικά κατ’ επανάληψη».

Η δικαστής με τις προσβλητικές της ερωτήσεις, κατά τη διάρκεια της περιγραφής του βιασμού από το θύμα, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έχει βρεθεί στο επίκεντρο καμπάνιας κατά των διακρίσεων.

Ads

«Οι ερωτήσεις της όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της εξέτασης, αλλά ήταν προσβλητικές και παραβίασαν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του θύματος», δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης «Clara Campoamor Association». «Δυστυχώς, η συμπεριφορά αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συνηθισμένη από την συγκεκριμένη δικαστή», καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις στην Ισπανία.