Το Εφετείο της Νέας Υόρκης απέρριψε, με απόφασή του, το αίτημα φιλοζωικής οργάνωσης να αναγνωρίζονται τα πιθηκοειδή ως νομικά πρόσωπα, με το δικαίωμα της σωματικής ελευθερίας.

Ads

Είχε προηγηθεί προσφυγή για την άμεση απελευθέρωση του Τόμι, ενός χιμπατζή ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος σε κλουβί μέσα σε ένα παλιό χώρο στάθμευσης για τροχόσπιτα. Παράλληλα, η προσφυγή αφορούσε και την Κίκο, έναν κωφό χιμπατζή που ζει επίσης σε ιδιωτικό χώρο αλλά και άλλα δύο ζώα αυτού του είδους που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η οργάνωση NhRP (Nonhuman Rights Project, «Πρόγραμμα Μη Ανθρώπινων Δικαιωμάτων») είχε ζητήσει να αναγνωριστούν τα ίδια δικαιώματα ελευθερίας που ισχύουν για τον άνθρωπο και σε ζώα με ανώτερες νοητικές ικανότητες, για τα οποία υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι διαθέτουν αυτοσυνείδηση.

Πρωτόδικα το σχετικό αίτημα είχε απορριφθεί, με την NhRP να ασκεί έφεση, ζητώντας την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ωστόσο, και το Εφετείο έκρινε στο σκεπτικό του ότι ζώα, όπως οι χιμπατζήδες, δεν γίνεται να θεωρηθούν νομικά υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και επομένως δεν μπορούν τα δικαιώματα τους να προσιδιάζουν με τα αντίστοιχα δικαιώματα ελευθερίας του ανθρώπινου είδους.

Ads

«Κατά την άποψή μας, η αδυναμία τους να βαρύνονται από νομικές υποχρεώσεις και κοινωνικά χρέη καθιστά ανάρμοστη την αναγνώριση νομικών δικαιωμάτων για τους χιμπατζήδες», υπογραμμίζεται – μεταξύ άλλων – στο σκεπτικό της απόφασης.

Τι γίνεται με τα πειραματόζωα σε Ε.Ε. και Η.Π.Α.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αναφορικά με τη χρήση των πρωτευόντων θηλαστικών σε πειραματικές έρευνες παραμένει ψηλά στην ημερήσια διάταξη τόσο μεταξύ των επιστημόνων στις Η.Π.Α. όσο και μεταξύ των συναδέλφων τους στην Ευρώπη των 28.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφασή της στις 11 Μαρτίου 2013, έχει επιβάλει ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, βάσει του οποίου απαγορεύεται η χρήση ζώων για πειράματα που αφορούν σε δοκιμές χημικών ουσιών και άλλα πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους χιμπατζήδες, πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η γενετική τους ομοιότητα με τον άνθρωπο φτάνει σε ποσοστό 95%, ενώ και σε επίπεδο συμπεριφοράς μελέτες επισήμαναν πως ο συναισθηματικός κόσμος, η κοινωνική ζωή και η ευφυΐα του χιμπατζή δεν απέχουν από τον άνθρωπο όσο πιστεύαμε.

Ήδη από το 2013, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποφάσισαν να διακόψουν σταδιακά τη χρηματοδότηση επεμβατικών πειραμάτων στους χιμπατζήδες και να οδηγήσουν σχεδόν όλους τους χιμπατζήδες που διατηρούσαν μέχρι σήμερα σε ερευνητικές εγκαταστάσεις.

Τέλος, την ίδια χρονιά, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για τη συνταξιοδότηση δεκάδων χιμπατζήδων σε κατάλληλο χώρο.