Αρνητική ήταν η απάντηση που έλαβαν οι Γερμανοί εισαγγελείς από τους Έλληνες συναδέλφους τους στο αίτημά τους το σκάνδαλο της Volkswagen να διερευνηθεί αποκλειστικά από τις γερμανικές αρχές. Οι Γερμανοί εισαγγελείς υποστήριξαν πως για το σκάνδαλο με το πειραγμένο λογισμό, που αλλοίωνε τα στοιχεία για τις εκπομπές ρύπων, πρέπει να ασκηθεί δίωξη στη Γερμανία και η υπόθεση να κριθεί στα Γερμανικά δικαστήρια.

Ads

Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε σε συνάντηση στο πλαίσιο της Eurojust, στην οποία συμμετείχαν εισαγγελείς από 18 χώρες. Οι Γερμανοί ζήτησαν να διαβιβαστούν σε αυτούς όλες οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση, επικαλούμενοι την «επικάλυψη του αξιόποινου».

Ωστόσο η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας. Οι δύο Έλληνες εισαγγελείς εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τον τρόπο που η γερμανική Δικαιοσύνη θα χειριστεί την υπόθεση και έφεραν ως παράδειγμα την υπόθεση της Siemens. «Στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της  Siemens, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα», φέρονται να είπαν οι δύο εισαγγελείς.

Με τη θέση τους συμφώνησαν πολλοί Εισαγγελείς και άλλων χωρών με πρώτους τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι μάλιστα επισήμαναν πως στη Γερμανία, βάσει της νομοθεσίας, προβλέπονται χρηματικές ποινές και όχι ποινικές κυρώσεις. Στην ίδια γραμμή ήταν και οι εισαγγελείς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Το γερμανικό αίτημα θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη συνάντηση, όπου οι Γερμανοί θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. 

Ads