Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, από την πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, όπου βρίσκεται σήμερα, ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τις ωμότητες που διέπραξαν οι Ερυθροί Χμερ. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει τεθεί στην διεξαγωγή τρίτης δίκης των πρώην ηγετών του αιμοσταγούς καθεστώτος.

Ads

Η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε το Μουσείο Γενοκτονίας στα κτίρια πρώην φυλακής των Ερυθρών Χμερ, Τουόλ Σλενγκ, όπου τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι βασανίστηκαν προτού εκτελεστούν.

«Οι χώρες που ζουν φυλακισμένες στο παρελθόν τους δεν σπάνε ποτέ τις αλυσίδες για να οικοδομήσουν το μέλλον που αξίζει στα παιδιά τους», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον και υπογράμμισε πως «Το έργο του δικαστηρίου είναι επώδυνο, αλλά αναγκαίο για να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη».

Στην πρώτη δίκη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ καταδίκασε τον Ιούλιο τον Ντουκ, κορυφαία μορφή του αιματοβαμμένου καθεστώτος, σε κάθειρξη 30 ετών. Τον περασμένο μήνα άλλοι τέσσερις αξιωματούχοι του καθεστώτος προσήχθησαν ενώπιον του δικαστηρίου με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χουν Σεν, μέλος των Ερυθρών Χμερ και ο ίδιος στο παρελθόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «δεν θα επιτρέψει μια τρίτη δίκη».

Εκτιμάται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Καμποτζιανοί, περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, έχασαν τη ζωή τους από τα βασανιστήρια, την εξασθένιση και τον υποσιτισμό την περίοδο διακυβέρνησης των Ερυθρών Χμερ.

Η Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα συναντηθεί με τον Χουν Σεν μέσα στη μέρα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αναμένεται να «υπογραμμίσει τη σημασία μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Καμπότζη.