Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων της NSA το 2013, νιώθει δικαιωμένος. 

Ads

Κι αυτό διότι ομοσπονδιακό εφετείο στις ΗΠΑ αποφάνθηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ότι η μαζική συλλογή τηλεφωνικών αρχείων από την NSA  ήταν παράνομη. 

Η εν λόγω πρακτική ήρθε για πρώτη φορά στο φως το 2013 από δημοσιογράφους στων οποίων τα χέρια έφτασαν τα έγγραφα του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε κάνει αποκαλύψεις για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, μέσω των οποίων ανά πάσα στιγμή είναι εφικτό να παρακολουθείται η επικοινωνία (sms, email, τηλεφωνήματα) οποιουδήποτε ανθρώπου στον κόσμο. 

Με τις αποκαλύψεις αυτές διαψεύστηκαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι πληροφοριών των ΗΠΑ που διέψευδαν δημοσίως ότι η NSA είχε συλλέξει εν γνώσει της δεδομένα από αρχεία ιδιωτικών τηλεφώνων. 

Ads

«Επτά χρόνια πριν, όπως οι τίτλοι των ειδήσεων έγραφαν κατηγορούμουν ως εγκληματίας επειδή είπα την αλήθεια. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα ζούσα για να δω τα δικαστήρια μας να καταδικάζουν τις πρακτικές της NSA ως παράνομες και  με την ίδια απόφαση, να μου δίνουν τα εύσημα που τις αποκάλυψα. Κι όμως η μέρα αυτή ήρθε», έγραψε σε μήνυμα του στο twitter, ο Έντουαρντ Σνόουντεν.