Ads

«Οι στρατιώτες μας άνοιξαν πυρ δικαιολογημένα, πυροβολώντας αυτούς που ήταν απαραίτητο και όχι αυτούς που δεν ήταν», δήλωσε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι στην κατάθεσή του ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής που ερευνά την υπόθεση, δικαιολογώντας την δολοφονική επίθεση του Ισραηλινού στρατού στον Στόλο της Ελευθερίας, στις 31 Μαϊου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

«Η επιχείρηση ήταν ζυγισμένη και δικαιολογημένη. Οι στρατιώτες έδειξαν ψυχραιμία και κουράγιο. Η ζωή των κομάντο κινδύνευε, αντέδρασαν με εξαιρετικό τρόπο», υποστήριξε ο Ασκενάζι. «Ως διοικητής του στρατού αναλαμβάνω την ευθύνη για όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Ασκενάζι είναι ο τρίτος υψηλά ιστάμενος, μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, που καταθέτει ενώπιον της ισραηλινής επιτροπής έρευνας.

Ads

«Δεν υπάρχουν ποτέ τέλειες πληροφορίες πριν μία επιχείρηση και μία επιχείρηση σχεδόν ποτέ δεν γίνεται όπως είχε προβλεφθεί. Ούτε εγώ, ούτε η ομάδα των ειδικών δεν διέκρινε παραλήψεις ή αμέλειες, όμως σίγουρα εντοπίστηκαν λάθη που πρέπει στο μέλλον να διορθωθούν», κατέληξε ο Ασκενάζι.

Israeli Attack on the Mavi Marmara, May 31st 2010 // 15 min. from Cultures of Resistance on Vimeo.